Do góry

Desery Przepis na:

Rolada kakaowa truskawkowo-migdałowa

Rolada kakaowa truskawkowo-migdałowa

Autor:

Przepisów i artykułów: 161 Ocena: 4163

Dodano:

Odsłon: 3381

Pyszna kakaowa rolada ze słodkimi truskawkami i chrupiącymi migdałami. Niebo w... buzi :)

Składniki

  • Biszkopt: 4 jajka
  • 1/2 szklanki cukru
  • 2/3 szklanki maki
  • 1 łyżka kakao
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • Krem: 200 g śmietany 30 %
  • 250 g serka mascarpone
  • 2 łyżki cukru pudru
  • 250 g truskawek
  • 1/2 szklanki grubo mielonych migdałów (ok. 70 g)
> 6 os. 30 min łatwe tanie

Przygotowanie

  1. Biszkopt: Białka jajek ubijamy na sztywno. Partiami dodajemy cukier. Nie przerywając miksowania dodajemy po jednym żółtku. Następnie dodajemy porcjami przesianą mąkę z proszkiem oraz kakao i miksujemy na najniższych obrotach miksera. Ciasto wylewamy do blaszki z piekarnika o wymiarach 30 x 40 cm wyłożonej papierem do pieczenia. Biszkopt pieczemy w temperaturze 180 stopni ok. 12 min. Upieczony biszkopt przykrywamy czystą ściereczką, odwracamy do góry nogami, ściągamy papier do pieczenia i razem ze ściereczką zwijamy wzdłuż dłuższego boku. Tak przygotowaną roladę odstawiamy do ostudzenia.

  2. Nadzienie: 100 g truskawek miksujemy blenderem na mus. Pozostałe truskawki kroimy w kostkę średniej wielkości.
    Śmietanę ubijamy na sztywno z cukrem pudrem. Następnie dodajemy mascarpone, mus truskawkowy oraz migdały i dokładnie całość miksujemy. Roladę smarujemy kremem a na kremie rozkładamy pokrojone truskawki i ponownie delikatnie zawijamy w roladę, aby krem nie uciekł. Gotową roladę lekko dociskamy formując ładny wałek z łączeniem na dole, zawijamy w ściereczkę i wkładamy do lodówki. Gotowe ciasto posypujemy kakao lub cukrem pudrem. Smacznego :)

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń