Do góry

Desery Przepis na:

Rolada kokosowa jak baton BOUNTY !

Rolada kokosowa jak baton BOUNTY !

Autor: sandra1

Przepisów i artykułów: 43 Ocena: 747

Dodano: 27.11.2014

Odsłon: 25711

Szybka i smaczna w przygotowaniu rolada kokosowa.

Składniki

  • 300 g herbatników
  • 2 łyżeczki kakao
  • 120 g cukru
  • 150 g cukru pudru
  • 150 g masła (trochę lepszej jakości niż to po 2,50 zł)
  • 150 g wiórków kokosowych
> 6 os. 15 min łatwe tanie

Przygotowanie

  1. Herbatniki zmielić w mikserze lub pokruszyć wrzucić do woreczka i wałkiem rozwałkować na pyłek. Do pokruszonych herbatników dodać kakao i rozpuszczony w niewielkiej ilości gorącej wody cukier (cukier wsypać do szklanki i uzupełnić wodą do połowy szklanki - mieszać łyżką aż cukier się rozpuści). Wodę z cukrem wlać do herbatników i dodać łyżkę masła. Całość wyrobić na jednolitą plastyczną masę i odstawić pod przykryciem.

  2. Resztę masła wymieszać dokładnie z cukrem pudrem i wiórkami.

  3. Czarną masę rozwałkować na papierze do pieczenia (gdyż zwykły śniadaniowy się przykleja) w cienki prostokąt (ok 0,5 cm). Położyć białą masę na czarnej i zwinąć w roladę.

  4. Całość zawinąć w papier i włożyć na przynajmniej dwie godziny do lodówki, a najlepiej na całą noc.

    SMACZNEGO :-)

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (20)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

renka 06 stycznia 2015 Miałam robić na święta,ale zrobiłam dopiero wczoraj,jest pyszna,pięknie się kroi,szybko się robi,a jeszcze szybciej znika - zostaje u nas na stałe -)

9 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

sandra1 29 listopada 2014 ROSYNKA - w przepisie jest napisane, że do ciastek oprócz cukru dajemy również łyżkę masła.

8 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

rosynka 28 listopada 2014 Dzieki za przepis! Tylko mam pytanie czy do ciasta nie trzeba dodac masla zeby sie nie kruszylo?

0 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

renka 28 listopada 2014 Ok,dzięki zamierzam wypróbować jeszcze przed świętami -)

9 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

sandra1 27 listopada 2014 RENKA - ja kupowałam opanowanie wiórek 200g i przyznaję się bez bicia odmierzałam na oko aby wyszło 150g ;) więc słusznie widzisz, że może być więcej ale nie dużo, bo całego opakowania 200g nie zużyłam.

9 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

sandra1 27 listopada 2014 GRAZKA950 - ciężko mi powiedzieć, bo nie mierzyłam :) ale myślę, że coś na kształt blaszki do ciasta na pewno. Ale tym się nie przejmuj, bo to zawijasz więc pozostaje tylko długość :)

9 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

sandra1 27 listopada 2014 RGORKA2411 - w przepisie jest napisane, że 120g cukru, który trzeba rozpuścić w gorącej wodzie, tj.: cukier wsypujesz do szklanki i zalewasz go gorącą wodą tak aby cukier został zakryty i mieszasz. Z tego wyjdzie coś w rodzaju kleika.

8 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

rgorka2411 27 listopada 2014 ile cukru do herbatników bo nie jest napisane!

0 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń