Desery Przepis na:
Rolada kokosowa jak baton BOUNTY !

Przepisów i artykułów: 43 Ocena: 864
Dodano: 27.11.2014
Odsłon: 27693
Składniki
- 300 g herbatników
- 2 łyżeczki kakao
- 120 g cukru
- 150 g cukru pudru
- 150 g masła (trochę lepszej jakości niż to po 2,50 zł)
- 150 g wiórków kokosowych
> 6 os. | 15 min | łatwe | tanie |
Przygotowanie
-
Herbatniki zmielić w mikserze lub pokruszyć wrzucić do woreczka i wałkiem rozwałkować na pyłek. Do pokruszonych herbatników dodać kakao i rozpuszczony w niewielkiej ilości gorącej wody cukier (cukier wsypać do szklanki i uzupełnić wodą do połowy szklanki - mieszać łyżką aż cukier się rozpuści). Wodę z cukrem wlać do herbatników i dodać łyżkę masła. Całość wyrobić na jednolitą plastyczną masę i odstawić pod przykryciem.
-
Resztę masła wymieszać dokładnie z cukrem pudrem i wiórkami.
-
Czarną masę rozwałkować na papierze do pieczenia (gdyż zwykły śniadaniowy się przykleja) w cienki prostokąt (ok 0,5 cm). Położyć białą masę na czarnej i zwinąć w roladę.
-
Całość zawinąć w papier i włożyć na przynajmniej dwie godziny do lodówki, a najlepiej na całą noc.
SMACZNEGO :-)
Komentarze do przepisu (20)

renka 06 stycznia 2015Zgłoś do usunięcia
Miałam robić na święta,ale zrobiłam dopiero wczoraj,jest pyszna,pięknie się kroi,szybko się robi,a jeszcze szybciej znika - zostaje u nas na stałe -)9 Kto głosował? | Odpowiedz

sandra1 29 listopada 2014Zgłoś do usunięcia
ROSYNKA - w przepisie jest napisane, że do ciastek oprócz cukru dajemy również łyżkę masła.8 Kto głosował? | Odpowiedz

rosynka 28 listopada 2014Zgłoś do usunięcia
Dzieki za przepis! Tylko mam pytanie czy do ciasta nie trzeba dodac masla zeby sie nie kruszylo?0 Kto głosował? | Odpowiedz

renka 28 listopada 2014Zgłoś do usunięcia
Ok,dzięki zamierzam wypróbować jeszcze przed świętami -)9 Kto głosował? | Odpowiedz

Ewaaa 28 listopada 2014Zgłoś do usunięcia
jaka ona wspaniała !!9 Kto głosował? | Odpowiedz

sandra1 27 listopada 2014Zgłoś do usunięcia
RENKA - ja kupowałam opanowanie wiórek 200g i przyznaję się bez bicia odmierzałam na oko aby wyszło 150g ;) więc słusznie widzisz, że może być więcej ale nie dużo, bo całego opakowania 200g nie zużyłam.9 Kto głosował? | Odpowiedz

sandra1 27 listopada 2014Zgłoś do usunięcia
GRAZKA950 - ciężko mi powiedzieć, bo nie mierzyłam :) ale myślę, że coś na kształt blaszki do ciasta na pewno. Ale tym się nie przejmuj, bo to zawijasz więc pozostaje tylko długość :)9 Kto głosował? | Odpowiedz

sandra1 27 listopada 2014Zgłoś do usunięcia
RGORKA2411 - w przepisie jest napisane, że 120g cukru, który trzeba rozpuścić w gorącej wodzie, tj.: cukier wsypujesz do szklanki i zalewasz go gorącą wodą tak aby cukier został zakryty i mieszasz. Z tego wyjdzie coś w rodzaju kleika.8 Kto głosował? | Odpowiedz

limetka 27 listopada 2014Zgłoś do usunięcia
Super i bez pieczenia !!!9 Kto głosował? | Odpowiedz

rgorka2411 27 listopada 2014Zgłoś do usunięcia
ile cukru do herbatników bo nie jest napisane!0 Kto głosował? | Odpowiedz