Do góry

Desery Przepis na:

Rolada makowa z kremem marcepanowym

Rolada makowa z kremem marcepanowym

Autor:

Przepisów i artykułów: 98 Ocena: 779

Dodano:

Odsłon: 5591

Mocno słodka, pyszna rolada... idealna na świąteczny stół.

Składniki

  • Biszkopt:
  • jajka 3 sztuki
  • cukier 2 łyżki
  • mąka pszenna 3 łyżki
  • skrobia ziemniaczana 3 łyżki
  • proszek do pieczenia 1/2 łyżeczki
  • mak niebieski 3 łyżki
  • Krem:
  • żółtka 2 sztuki
  • cukier 100 g + 30 g
  • woda ok. 2 łyżki
  • miękkie masło 125 g
  • masa marcepanowa 200 g
  • Polewa:
  • gorzka czekolada (70% kakao) 60 g
  • śmietana 30% 5 łyżek
  • Dekoracja:
  • bita śmietana
  • wiśnie kandyzowane
> 6 os. 60 min średnie przystępne
Reklama
Reklama

Przygotowanie

  1. Białka ubijamy na pianę, dodajemy cukier i miksujemy do czasu, aż się rozpuści, następnie dodajemy żółtka i jeszcze chwilę miksujemy.

    Do masy jajecznej przesiewamy mąkę, skrobię i proszek do pieczenia. Delikatnie łączymy łyżką.

    Na koniec dodajemy mak i jeszcze raz mieszamy. Ciasto przelewamy do formy o wymiarach 25x30 cm wyłożonej papierem do pieczenia.

    Pieczemy 12 minut w 180 stopniach. Po upieczeniu studzimy między wilgotnymi ściereczkami.

    Miękkie masło ucieramy na puch, po czym dodajemy masę marcepanową podzieloną na 4 części i dokładnie ucieramy. Odstawiamy.

    Ze 100 g cukru i wody gotujemy syrop "do nitki". Żółtka ucieramy z pozostałym cukrem do białości, a następnie wlewamy stopniowo syrop cukrowy cały czas ucierając.

    Miksujemy do czasu całkowitego wystudzenia, a następnie po łyżce dodajemy wcześniej przygotowane masło z marcepanem.

    Tak przygotowanym kremem smarujemy biszkopt i zwijamy w roladę, odstawiamy w chłodne miejsce.

    Czekoladę razem ze śmietanką rozpuszczamy w kąpieli wodnej. Smarujemy wierzch rolady.

    Po stężeniu dekorujemy bitą śmietaną i wiśniami.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (1)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń