Do góry

Desery Przepis na:

Rolada orzechowa

Rolada orzechowa

Autor:

Przepisów i artykułów: 33 Ocena: 637

Dodano:

Odsłon: 3725

Pyszna rolada z mielonymi orzechami. Moim zdaniem najlepiej smakuje po upływie 2-3 dni.

Składniki

  • 200 g miękkiego masła
  • 100 g cukru pudru
  • 2 żółtka
  • 100 g mąki ziemniaczanej
  • 270 g mąki pszennej + trochę do podsypania stolnicy
  • Nadzienie:
  • 120 g mielonych orzechów włoskich
  • 2 białka
  • Laska wanilii
  • 50 g cukru pudru
> 6 os. 60 min łatwe przystępne

Przygotowanie

  1. Miękkie masło ucieramy wraz z cukrem pudrem na puch. Następnie, nie przerywając ucierania, dodajemy po 1 żółtku. Stopniowo dodajemy mąkę. Początkowo posługujemy się mikserem, a pod koniec wyrabiamy całość rękoma. Gotowe ciasto powinno być elastycznie i nie powinno kleić się do rąk.

  2. Wyrobione ciasto wałkujemy pomiędzy dwoma, lekko podsypanymi mąką, arkuszami papieru do pieczenia. Wałkujemy na kształt prostokąta, mniej więcej o wymiarach 40x30cm.

  3. Białka ubijamy wraz z ziarenkami z wanilii na sztywno. Stopniowo dodajemy cukier. Na końcu, mieszając szpatułką, dodajemy orzechy.

  4. Gotową masę przekładamy na rozwałkowane ciasto, wyrównujemy. Zawijamy w roladę.

  5. Ostrożnie przenosimy całość do keksówki i wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na około 30-35 minut.

  6. Dodatkowo przed podaniem można roladę oprószyć cukrem pudrem.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (8)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń