Do góry

Desery Przepis na:

Rolada orzechowo-czekoladowa

Rolada orzechowo-czekoladowa

Autor:

Przepisów i artykułów: 956 Ocena: 7978

Dodano:

Odsłon: 1

Sprawdzony przepis na "Rolada orzechowo-czekoladowa"

Składniki

  • 1 i 1/3 szklanki nutelli
  • 4 jajka
  • 1/2 szklanki cukru pudru
  • 2 łyżki wrzątku
  • 1/2 szklanki mąki
  • 1/3 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1/4 łyżeczki sody oczyszczonej
  • 3 łyżeczki cukru pudru
  • 100 g ciemniej czekolady
  • 50 g orzechów laskowych
3-4 os. 60 min łatwe przystępne
Reklama
Reklama

Przygotowanie

  1. Rozgrzej szklankę nutelli na patelni, aż zacznie się gotować. Wrzuć do środka posiekane orzechy. Przełóż krem do miski, przykryj i schłódź, by zgęstniał.

  2. Ubijaj jajka z cukrem ok. 8 minut. Wymieszaj resztę nutelli z gorącą wodą. Delikatnie połącz te dwie masy. Wsyp mąkę, proszek i sodę. Wylej ciasto na blachę, włóż do piekarnika nagrzanego do 180 st. C. Piecz 12-15 minut. Posmaruj środek połową czekoladowej masy (patrz ramka). Pozostały krem nałóż na wierzch ciasta. Posiekaj czekoladę i resztę orzechów i udekoruj nimi roladę.

  3. Jak to zrobić?

  4. Zwijamy roladę: Gorące ciasto wykładamy z blachy na papier lub płócienną ściereczkę. Zwijamy od razu i zostawiamy do wystygnięcia. Potem ostrożnie rozwijamy i smarujemy połową nadzienia.

    Źródło: Olivia

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń