Do góry

Przekąski Przepis na:

Rolada szpinakowa z serkiem i łososiem wędzonym

Rolada szpinakowa z serkiem i łososiem wędzonym

Autor:

Przepisów i artykułów: 33 Ocena: 251

Dodano:

Odsłon: 4253

Bardzo smaczna przystawka, którą możemy podać w zwykły dzień, ale również na większą imprezę. Bardzo ładnie się prezentuje na stole.

Składniki

  • szpinak mrożony lub świeży 450 gram
  • jajka 4 szt.
  • czosnek 3 ząbki
  • sól do smaku
  • pieprz
  • Gałka muszkatołowa
  • masło 1 łyżka
  • serek śmietankowy 200 gram
  • łosoś wędzony 200 gram
  • mąka pszenna 4 łyżki
3-4 os. 60 min średnie przystępne

Przygotowanie

  1. 1. Szpinak mrożony najpierw odmrażamy i odsączamy z nadmiaru wody , szpinak surowy blendujemy z pół szklanki mleka, smażymy na rozgrzanym maśle, jak jest już podsmażony dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek, sól, pieprz i gałkę muszkatołową i odstawiamy do wystudzenia.



  2. 2. Białka oddzielamy od żółtek i ubijamy, stopniowo dodajemy żółtka, następnie dodajemy szpinak, mąkę, sól, pieprz i gałkę muszkatołową. Formę o wymiarach 25x35 wykładamy papierem do pieczenia i rozsmarowujemy masę szpinakową. Pieczemy około 15-20 minut w temp.w 180 stopni . Po wyciągnięciu z piekarnika zwijamy roladę i zostawiamy do ostygnięcia.

  3. 3. Serek śmietankowy doprawiamy solą i pieprzem, rozsmarowujemy na szpinakowym biszkopcie i układamy wędzonego łososia , ponownie zwijamy w roladę. Owijamy folią spożywczą i odstawiamy do lodówki. Jak się dobrze schłodzi to kroimy na plasterki.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń