Do góry

Desery Przepis na:

Rolada truskawkowa z kremem truskawkowym.

Rolada truskawkowa z kremem truskawkowym.

Autor:

Przepisów i artykułów: 1004 Ocena: 9813

Dodano:

Odsłon: 1645

Polecam roladę z owocami truskawki z kremem truskawkowym.

Składniki

  • krem truskawkowy
  • truskawki 14 szt.
  • Biszkopt:
  • jajka kurze 5 szt.
  • 10 dag cukru
  • 10 dag mąki pszennej
  • Cukier wanilinowy
  • sól szczypta
> 6 os. > 60 min łatwe tanie

Przygotowanie

  1. Biszkopt:

    Żółtka ucieramy z połową cukru i cukrem wanilinowym na jasną puszystą masę. Białka ubijamy ze szczyptą soli, pozostałą częścią cukru na sztywną pianę, dodajemy do masy utartej z żółtek, delikatnie mieszamy łyżką, stopniowo dodajemy przesiewając do masy mąkę ciągle delikatnie mieszając. Pomieszaną masę biszkoptową wylewamy na wcześniej wyłożoną papierem do pieczenia dużą blachę, ciasto równomiernie rozprowadzamy w formie. Wstawiamy do nagrzanego piekarnika 180 stopni Celsjusza i pieczemy około 10 - 15 minut. Po upieczeniu przekładamy ciasto na rozłożoną ściereczkę papierem do góry. Delikatnie zdejmujemy papier i zwijamy biszkopt w ściereczkę jak roladę i odkładamy do ostudzenia. W między czasie przygotowujemy krem według instrukcji na opakowaniu, myjemy i osuszamy truskawki.

  2. Wykonanie rolady:

    Ostudzony biszkopt delikatnie rozwijamy, smarujemy kremem zostawiając około 2-3 cm nieposmarowanego ciasta na końcu biszkoptu. Na posmarowanym kremem biszkopcie układamy pokrojone w plasterki truskawki na całości. Delikatnie zwijamy biszkopt w roladę, przesuwamy na deskę do krojenia. Roladę układamy zwiniętym końcem do dołu.Deskę z roladą wstawiamy do lodówki na kilka godzin w celu zastygnięcia kremu. Po tym czasie wyjmujemy roladę z lodówki, posypujemy całą cukrem pudrem, odcinamy końce, kroimy i konsumujemy.

    Smacznego!!!

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (2)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń