Do góry

Dania główne Przepis na:

Rolada wieprzowa w cieście francuskim z jabłkami

Rolada wieprzowa w cieście francuskim z jabłkami

Autor:

Przepisów i artykułów: 2082 Ocena: 11416

Dodano:

Odsłon: 304

Tak przygotowany schab smakuje wybornie.

Składniki

  • Składniki:
  • Schab bez kości 1 kg
  • Ciasto francuskie ½ kg
  • Jabłka kwaśne 1 kg
  • Jajka 2 szt.
  • Bulion warzywny 1 szklanka
  • Sok z cytryny 3 łyżki
  • Bułka tarta
  • Tłuszcz do formy
  • Smalec do smażenia
  • Majeranek 1 łyżka
  • Sól i pieprz do smaku
> 6 os. > 60 min łatwe przystępne

Przygotowanie

  1. Wykonanie:
    Schab opłukać, osuszyć, natrzeć solą i pieprzem i obsmażyć na smalcu na rumiano z każdej strony. Wlać bulion i dusić pod przykrycie przez 15-20 minut.

  2. Jabłka obrać, usunąć gniazda nasienne, pokroić w plasterki, skropić sokiem z cytryny, posypać majerankiem, wymieszać i przysmażyć na smalcu.

  3. Ciasto ułożyć na blasze posmarowanej tłuszczem i posypanej bułką tartą. Ułożyć schab, posmarować białkiem jaja, obłożyć połową przysmażonych jabłek, zwinąć i dokładnie zlepić brzegi. Zwinięte ciasto posmarować rozbełtanym żółtkiem i obłożyć pozostałą ilością jabłek.

  4. Piec w temperaturze 190-200 stopni przez około 50 minut. Podawać z ziemniakami oraz spieczonymi jabłkami.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń