Do góry

Desery Przepis na:

Rolada z białym makiem

Rolada z białym makiem

Autor:

Przepisów i artykułów: 60 Ocena: 470

Dodano:

Odsłon: 1606

Na święto św. Marcina pyszna rolada z białym makiem. Jeżeli nie potraficie zrobić samodzielnie ciasta półfrancuskiego możecie kupić gotowe francuskie.

Składniki

  • Ciasto półfrancuskie:
  • 500 g mąki pszennej
  • 135 g zimnej wody
  • 135 g mleka
  • 70 g cukru
  • 50 g masła
  • 20 g świeżych drożdży
  • 8 g soli
  • 260 g masła
  • 5 g miodu
  • Nadzienie:
  • 380 g białego maku
  • 80 g miodu
  • 140 g białek
  • 1,5 łyżki masła
  • 5 łyżek brązowego cukru
  • 1 łyżeczka ekstraktu migdałowego
  • Polewa:
  • 4 łyżki cukru pudru
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • 1 łyżka zimnej wody
  • 30 g orzechów laskowych
> 6 os. > 60 min średnie przystępne
Reklama
Reklama

Przygotowanie

  1. Masa makowa:
    Mak należy sparzyć wrzątkiem i dobrze osuszyć/odsączyć z nadmiaru wody. Zmiel mak dokładnie i dodaj do niego masło, orzechy, miód oraz cukier brązowy. Dobrze całość wymieszaj. W osobnej misce ubij na sztywno białka i połącz następnie z makiem.

  2. Ciasto:
    Pokruszone drożdże wymieszaj z mąką. Wyrabiając ciasto robotem bądź ręcznie dodawaj stopniowo wodę, a następnie mleko. Do ciasta dodaj cukier oraz sól. Na koniec dodaj 50 g miękkiego masła oraz miód. Nie wyrabiaj ciasta zbyt długo. Mogą powstać grudki z masłem, podczas pracy na cieście znikną. Ciasto zawiń w folię spożywczą i wstaw do lodówki na 45 minut.

  3. Ciasto c.d.:
    Z papieru do pieczenia złóż kopertę mniej więcej takich rozmiarów jak ciasto które trafiło do lodówki. Do koperty z papieru do pieczenia włóż masło, zamknij, i rozwałkuj na warstwę grubą na około 1 cm.
    Wyjmij ciasto z lodówki i rozwałkuj je na stolnicy podsypanej mąką. Ciasto powinno podwoić swoją długość. Na środek ciasta daj masło i zamknij je w cieście nakładając górną warstwę ciasta do połowy masła i tak samo z dolną warstwą. Zlep dokładnie brzegi i obróć ciasto o 90 stopni.

  4. Ciasto c.d.:
    Rozwałkuj ponownie ciasto, zrób to w sposób delikatny bo nie było przerw w maśle. Rozwałkuj ciasto w taki sposób by potroiło swoją długość. Nałóż 1/3 ciasta w dół a następnie 1/3 w górę. Wstaw ciasto do lodówki na 15 minut.
    Schłodzone ciasto wyjmij z lodówki, obróć o 90 stopni (tak by łączenie było z boku). Tym razem ciasto dociśnij wałkiem mocniej z góry i z dołu (by zamknąć warstwy). Ponownie rozwałkuj ciasto by potroiło swoją długość. Ponownie złóż ciasto w proporcji 1/3 do 1/3 i wstaw do lodówki na 15 minut (zawinięte w folię spożywczą).

  5. Wyjmij ciasto z lodówki, obróć je o 90 stopni i ponownie je rozwałkuj by potroiło swoją długość. Dół ciasta zawiń do góry w taki sposób by dochodziła do 2/3 wysokości ciasta. Natomiast resztę ciasta dołóż do powstałego brzegu. Całe ciasto potem zwiń jeszcze raz na pół. Zawiń w folię i wstaw do lodówki na 30 minut.

  6. Gotowe ciasto francuskie rozwałkuj na arkusz o grubości około 1,5 cm. Z przepisu powstaną dwie rolady. Zatem jeżeli masz ochotę tylko na 1, to 2 część ciasta możesz zamrozić.
    Rozwałkowane ciasto wypełnij farszem. I odstaw na bok na około 20 minut do wyrośnięcia. Ciasto z wierzchu posmaruj jajkiem i wstaw do pieca rozgrzanego do 200 stopni i piecz przez 20-30 minut (aż uzyska ciemno-złoty kolor).

  7. Wymieszaj wszystkie składniki na lukier razem. Schłodzone ciasto polej lukrem i posyp orzechami.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń