Do góry

Dania główne Przepis na:

Rolada z boczku

Rolada z boczku

Autor:

Przepisów i artykułów: 1545 Ocena: 13227

Dodano:

Odsłon: 3

Sprawdzony przepis na "Rolada z boczku"

Składniki

  • ok. 1 kg boczku bez skóry
  • 1 czerstwej bułki kajzerki
  • 1 szklanka mleka
  • 5 dag sera żółtego
  • np. gouda
  • 25 dag mielonego mięsa
  • np. wieprzowego
  • 1 jajko
  • 1 mała cebula
  • 1-2 ząbki czosnku
  • 2 łyżki posiekanej natki pietruszki
  • 4 łyżeczki masła
  • 3 łyżki keczupu
  • 1 łyżeczka suszonego majeranku
  • 2 łyżki mielonych migdałów
  • sól
  • pieprz
3-4 os. 60 min łatwe przystępne

Przygotowanie

  1. Bułkę zalej mlekiem, odstaw na około 10 min. Ser zetrzyj na tarce na małych oczkach. Cebulę obierz i dro bno posiekaj. Na patelni rozgrzej 2 łyżeczki masła, wrzuć cebulę, mieszając zeszklij. Odstaw, by wystygła.

  2. Boczek umyj, osusz papierowym ręcznikiem. Przykryj folią spożywczą i z każdej strony mocno rozbij tłucz kiem. Oprósz solą oraz pieprzem. Do miski włóż mielone mięso. Dodaj odciśniętą z nadmiaru mleka bułkę kajzerkę, starty ser, jajko, wystudzoną cebulę, natkę oraz przeciśnięty przez praskę czosnek. Dokładnie wymieszaj, dopraw do smaku solą oraz pieprzem.

  3. Masę rozłóż równomiernie na płacie boczku, zwiń go, formując roladę. Owiń nicią kuchenną, przełóż do żaroodpornego naczynia lub głębokiej brytfanny. Pozostałe masło roztop. Dodaj keczup oraz majeranek, wymieszaj.

  4. Posmaruj wierzch rolady i posyp migdałami. Piecz ok. 80 minut w temperaturze 180°C.

  5. 100 minut. Porcja: 650 kilokalorii

    Źródło: Świat i Ludzie

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń