Do góry

Dania główne Przepis na:

Rolada z boczku

Rolada z boczku

Autor:

Przepisów i artykułów: 1332 Ocena: 11266

Dodano:

Odsłon: 4

Sprawdzony przepis na "Rolada z boczku"

Składniki

  • 1
  • 3 kg surowego boczku (płaski kawałek)
  • 30 dag mięsa mielonego wołowo- wieprzowego
  • 3 łyżki bułki tartej
  • 1 jajko
  • olej do smażenia
  • 1 cebula
  • 20 dag pieczarek
  • sól
  • pieprz
  • majeranek suszony
  • słodka papryka
  • świeży majeranek do dekoracji
3-4 os. 60 min łatwe przystępne

Przygotowanie

  1. Odciąć skórę z boczku, a następnie naciąć go tak, by dał się rozłożyć jak książka. Oprószyć z obu stron solą, pieprzem oraz majerankiem i odstawić na pół godziny. Pieczarki pokroić w półplasterki, cebulę posiekać. Podsmażyć razem na oleju.

  2. Wyrobić masę z mięsa mielonego, cebuli, pieczarek, jajka oraz bułki tartej (można dodać jej więcej, jeśli masa będzie zbyt luźna). Doprawić solą, pieprzem, suszonym majerankiem i papryką w proszku. Masę rozsmarować na boczku.

  3. Zwinąć boczek w roladę i związać. Ułożyć w wysmarowanej tłuszczem brytfannie. Oprószyć majerankiem i papryką. Piec około 70 minut w temp. 180°C, od czasu do czasu podlewając sosem, który się wytworzy. Udekorować świeżym majerankiem.

    Źródło: Twoje Imperium

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń