Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Sprawdzony przepis na "Rolada z boczku"
W sezonie dodajemy je do makaronów, zup, serwujemy z jajkiem sadzonym, warto...
Odsłon: 75
Grillowane plastry boczku - pyszne i mega soczyste. Marynata z sosem teriyaki...
Odsłon: 129
W sezonie dodajemy je do makaronów, zup, serwujemy z jajkiem sadzonym, warto...
Odsłon: 75
Grillowane plastry boczku - pyszne i mega soczyste. Marynata z sosem teriyaki...
Odsłon: 129
Składniki
Odciąć skórę z boczku, a następnie naciąć go tak, by dał się rozłożyć jak książka. Oprószyć z obu stron solą, pieprzem oraz majerankiem i odstawić na pół godziny. Pieczarki pokroić w półplasterki, cebulę posiekać. Podsmażyć razem na oleju.
Wyrobić masę z mięsa mielonego, cebuli, pieczarek, jajka oraz bułki tartej (można dodać jej więcej, jeśli masa będzie zbyt luźna). Doprawić solą, pieprzem, suszonym majerankiem i papryką w proszku. Masę rozsmarować na boczku.
Zwinąć boczek w roladę i związać. Ułożyć w wysmarowanej tłuszczem brytfannie. Oprószyć majerankiem i papryką. Piec około 70 minut w temp. 180°C, od czasu do czasu podlewając sosem, który się wytworzy. Udekorować świeżym majerankiem.Źródło: Twoje Imperium