Do góry

Dania główne Przepis na:

Rolada z ciasta francuskiego z szynką szwarcwaldzką, serem i suszonymi pomidorami

Rolada z ciasta francuskiego z szynką szwarcwaldzką, serem i suszonymi pomidorami

Autor:

Przepisów i artykułów: 132 Ocena: 2487

Dodano:

Odsłon: 4730

Propozycja dania z ciasta francuskiego z delikatnym wnętrzem w postaci cieniutkich plasterków mocno wędzonej szynki szwarcwaldzkiej, suszonych pomidorów i prawdziwego żółtego sera. Całość doprawiona jedynie aromatyzowaną oliwą, w której zanurzone były pomidory. Smak i forma przypadnie z pewnością do gustu zarówno większym, jak i mniejszym konsumentom.

Składniki

  • 1 płat ciasta francuskiego
  • 6 plasterków szynki szwarcwaldzkiej mocno wędzonej
  • 9 plastrów sera żółtego (u mnie włoszczowski typu szwajcarskiego)
  • 6 suszonych pomidorów
  • 1 łyżka oliwy z suszonych pomidorów
  • 1 jajo (M)
3-4 os. 30 min łatwe przystępne

Przygotowanie

  1. Ciasto rozwinąć i delikatnie wygładzić dłońmi końce, posmarować po całości oliwą z suszonych pomidorów (zawiera z reguły zioła lub dodatki w postaci owoców żurawiny lub pestek dyni).

  2. Wzdłuż ciasta, w dwóch rzędach ułożyć plasterki szynki, na to rozłożyć pokrojone w większe kawałki suszone pomidory.

  3. Na to rozłożyć plastry sera. Zrolować ciasno wzdłuż szerszego boku, docisnąć dłonią, by się nie rozkleiło. Końce delikatnie zawinąć pod spód.

  4. Całą powierzchnię ciasta, w tym spód, posmarować rozkłóconym jajkiem, ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i piec do 20 minut w temperaturze 200 stopni Celsjusza na środkowym poziomie kuchenki.

  5. Po wyjęciu z piekarnika wyłożyć na deskę na około 2 minuty, by odpoczęło, po czym kroić pod kątem na około cztero centymetrowe kawałki.
    Serwować z paskami zielonego ogórka i cząstkami pomidorów lub z ulubioną surówką.
    Doskonale smakuje na ciepło, jak i po wystygnięciu.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (2)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń