Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Wypróbowany przepis na "Rolada z indyka w kołderce"
W sezonie dodajemy je do makaronów, zup, serwujemy z jajkiem sadzonym, warto...
Odsłon: 81
Grillowane plastry boczku - pyszne i mega soczyste. Marynata z sosem teriyaki...
Odsłon: 141
W sezonie dodajemy je do makaronów, zup, serwujemy z jajkiem sadzonym, warto...
Odsłon: 81
Grillowane plastry boczku - pyszne i mega soczyste. Marynata z sosem teriyaki...
Odsłon: 141
Składniki
Mąkę przesiej na blat lub stolnicę i posiekaj szybko szerokim nożem razem z margaryną. Następnie dodaj jedno całe jajko, płaską łyżeczkę proszku do pieczenia oraz szczyptę soli i zagnieć elastyczne ciasto.
Z ciasta uformuj kulę, następnie owiń je folią spożywczą i odłóż do lodówki na 30 minut, aby się schłodziło.
Paprykę przekrój na pół, usuń nasiona, wypłucz, osusz i pokrój w kostkę lub słupki. Seler naciowy opłucz, oczyść, pokrój na kawałki. Mięso rozbij na cienki płat, oprósz solą i pieprzem.
Na mięsie ułóż plastry boczku, kawałki papryki i selera. Oprósz przyprawą do indyka, zwiń w rulon i zwiąż nitką. Rozgrzej olej i obsmaż na nim mięso z każdej strony. Przełóż je następnie do żaroodpornego naczynia, polej tłuszczem ze smażenia. Piecz około 40 minut w temperaturze 200° C.
Pozostałe jajko rozbij, oddzielając żółtko od białka. Ciasto wyjmij z lodówki i rozwałkuj. Dobrze ostudzoną pieczeń posmaruj białkiem i owiń ciastem. Wierzch rolady posmaruj żółtkiem. Piecz ją 30-40 minut w temperaturze 180° C. Roladę podawaj na gorąco.
(bez czasu oczekiwania): 50 minut. Porcja: 395 kilokaloriiŹródło: Świat i Ludzie