Do góry

Dania główne Przepis na:

Rolada z udźca indyka

Rolada z udźca indyka

Autor:

Przepisów i artykułów: 3277 Ocena: 28002

Dodano:

Odsłon: 12

Smaczny pomysł na "Rolada z udźca indyka"

Składniki

  • 1 kg udźca indyka ze skórą
  • 3 ząbki czosnku
  • 1-2 cebule
  • 3 dag migdałów bez skórki
  • mielona słodka i wędzona papryka
  • sól
  • pieprz
  • olej do smażenia
3-4 os. 60 min łatwe przystępne

Przygotowanie

  1. Mięso (bez kości) umyj pod bieżącą wodą, osusz papierowym ręcznikiem. Rozetnij tak, aby powstał duży płat. Ułóż go skórką do dołu, przykryj folią spożywczą i delikatnie rozbij tłuczkiem. Natrzyj solą, pieprzem oraz przeciśniętym przez praskę czosnkiem. Przykryj i włóż do lodówki na 30 minut.

  2. W tym czasie obierz i poszatkuj cebulę. Przesmaż ją na odrobinie oleju. Migdały posiekaj w słupki. Dodaj do cebuli. Całość smaż razem jeszcze 2-3 minuty. Zdejmij z ognia. Powstałą mieszankę dopraw do smaku solą, pieprzem i słodką papryką.

  3. Na płacie mięsa rozłóż farsz, zwiń formując roladę. Zwiąż ją nicią kuchenną lub zepnij wykałaczkami. Oprósz z wierzchu wędzoną papryką. Włóż mięso do rękawa do pieczenia lub żaroodpornego naczynia posmarowanego olejem. Piecz 70-90 minut w temperaturze 180 st. 30 minut przed końcem pieczenia rozerwij rękaw (lub odkryj naczynie), aby rolada się przyrumieniła.

    Źródło: Świat kobiety

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń