Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Sprawdzony przepis na "Rolada z włoskiej kapusty"
Składniki
<strong>Agnieszka Rybak z Pruszcza Gd.</strong>
Liście kapusty myję i wkładam do gorącego bulionu warzywnego. Blanszuję 1–2 minuty, osączam na sicie, wywar pozostawiam. Liście osuszam i wycinam zgrubienia. Cebulę obieram, siekam. Paprykę oczyszczam, kroję w niewielką kostkę.
Do miski przekładam mięso, ryż, cebulę, paprykę, koperek i bułkę tartą. Wbijam jajka, przyprawiam słodką i ostrą mieloną papryką oraz solą i pieprzem. Wyrabiam na jednolitą masę.
Osiem liści kapusty rozkładam na prostokąt, nakładam farsz mięsny. Zwijam od dłuższego boku w roladę, związuję nicią. Tak przygotowaną roladę przekładam do naczynia żaroodpornego, zalewam bulionem, w którym blanszowały się liście.
Dokładam listki laurowe, ziele angielskie i przykrywam pozostałymi liśćmi, by zapobiec przypieczeniu. Roladę piekę pod przykry ciem 40 min w 180 st. Pod koniec zalewam sosem pomidorowym.Źródło: Tina