Do góry

Dania główne Przepis na:

Rolada ze schabu pod beszamelem

Rolada ze schabu pod beszamelem

Autor: gastrofaza

Przepisów i artykułów: 7 Ocena: 62

Dodano: 28.06.2017

Odsłon: 397

Szparagi, ogórki kiszone, cebula, szczypior oraz żółty ser zawinięte w schab i zapieczone pod beszamelem podane na pieczonych w rosole ziemniakach i chrzanie.

Składniki

5-6 os. > 60 min średnie przystępne

Przygotowanie

  1. Schab pokroić jak na kotlet i rozbić. Ułożyć na foli do żywności tak aby na siebie nachodziły tworząc całość.
    Następnie tak rozłożone mięso doprawiam solą i pieprzem i smaruję musztardą i układam pokrojoną w piórka cebulę, szczypior, pokrojone w słupki kiszone ogórki, 3 z 5 plastrów żółtego sera pokrojone w paski oraz obrane szparagi.

  2. Całość delikatnie zawijam jak gołąbka. Lekko zakładając boki a następnie delikatnie roluję resztę pomagając sobie folią.
    Otrzymaną w ten sposób roladę wraz z folią zawijam w folię do pieczenia i wkładam do blaszaki z wodą i wkładam do rozgrzanego do 150 piekarnika na 60 min.

  3. Do żaroodpornego naczynia wkładam obrane i przekrojone na połówki ziemniaki, zalewam bulionem na każdego ziemniaka daje ok pół łyżeczki masła i wstawiam do piekarnika razem z roladą (150 st/60 min).
    Beszamel
    W małym rondlu podgrzewam mleko z dodatkiem gałki muszkatołowej, soli i pieprzu. Gdy mleko gorące dodaję jasną zasmażkę cały czas intensywnie mieszając. Gdy sos się zagotuje ściągam z ognia i przykrywam folią do żywności

  4. Po godzinie wyciągam mięso z pieca odstawiam do ostygnięcia na minimum 30 min. Następnie roladę kroję na ok 1,5-2 cm plastry, które układam ponownie na foli aluminiowej lub pergaminie i pokrywam gęstym beszamelem i posypuję posiekanym drobno żółtym serem i wkładam do pieca do momentu zapieczenia się sera

  5. Na talerz daję łyżkę stołową chrzanu.
    Na chrzan 3-4 połówki pieczonych ziemniaków
    Na ziemniaki zapieczoną pod beszamelem schabową roladę
    Całość lekko opruszam papryką i siekaną pietruszką

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń