Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Sprawdzony przepis na "Roladki drobiowe faszerowane groszkiem, bazylią i orzeszkami"
Przepis na pyszny i delikatny sernik na zimno z truskawkami i galaretką. Niez...
Odsłon: 66
Domowy chleb wiejski to pyszne i proste pieczywo jakie przygotujesz w domu. C...
Odsłon: 191
Idealna przekąska grillowa.
Odsłon: 84
Grill w wersji wege? Czemu nie. Te szaszłyki z serem halloumi i cukinią w pik...
Odsłon: 70
Przepis na pyszny i delikatny sernik na zimno z truskawkami i galaretką. Niez...
Odsłon: 66
Domowy chleb wiejski to pyszne i proste pieczywo jakie przygotujesz w domu. C...
Odsłon: 191
Idealna przekąska grillowa.
Odsłon: 84
Grill w wersji wege? Czemu nie. Te szaszłyki z serem halloumi i cukinią w pik...
Odsłon: 70
Składniki
Filety z kurczaka myję, osuszam papierowym ręcznikiem, następnie przecinam je tak, by powstało 10 plastrów. Każdy delikatnie rozbijam tłuczkiem (robię to przez kawałek folii spożywczej, żeby nie podziurawić mięsa). Kotleciki oprószam z obu stron solą oraz mielonym pieprzem.
Zamrożony groszek wysypuję do lekko posolonego wrzątku, gotuję do miękkości, odcedzam i natychmiast przelewam zimną wodą, aby nie stracił ładnego koloru.
Bazylię, orzeszki, starty żółty ser, 60 ml oleju i groszek miksuję w blenderze do takiego stopnia, żeby widoczne były niewielkie cząstki składników. Doprawiam solą i pieprzem, dokładnie mieszam.
Farsz nakładam na każdy plaster mięsa, zwijam roladki. Zanurzam jej w rozkłóconych jajkach i panieruję w bułce tartej. Smażę na rozgrzanym oleju na złoty kolor.
Porcja zawiera ok. 380 kcal
<strong>Ewelina Pędzikowska z Kutna</strong>Źródło: Tina