Do góry

Dania główne Przepis na:

Roladki z kurczaka z farszem mięsnym i marchewką

Przepis dnia 2018-02-26
Roladki z kurczaka z farszem mięsnym i marchewką

Autor:

Przepisów i artykułów: 34 Ocena: 685

Dodano:

Odsłon: 9616

Mięso w mięsie, czyli roladki drobiowe z nadzieniem z mielonego mięsa wieprzowego z dodatkiem marchewkowych słupków.

Składniki

  • 2 pojedyncze piersi z kurczaka
  • około 150 g mielonego mięsa wieprzowego np łopatki
  • 1 cebula
  • 1-2 ząbki czosnku
  • 50 g żółtego sera
  • 1 duża marchewka
  • 1-2 łyżki musztardy starofrancuskiej
  • 1 jajko
  • ostra mielona papryka
  • sól, pieprz
  • olej do smażenia
  • bułka tarta do panierowania
3-4 os. > 60 min średnie przystępne
Reklama
Reklama

Przygotowanie

  1. Cebulę drobno siekamy. Ser żółty trzemy na dużych oczkach tarki.

    Na patelni rozgrzewamy niewielką ilość oleju, wrzucamy cebulę, smażymy.

  2. Do miski przekładamy mięso mielone. Dodajemy przestudzoną, podsmażoną cebulę, przeciśnięty przez praskę czosnek, tary ser oraz jajko. Doprawiamy solą, pieprzem oraz mieloną ostrą papryką. Wyrabiamy. W razie potrzeby zagęszczamy mięsną masę 1-2 łyżkami bułki tartej.

  3. Marchewkę obieramy. Kroimy na słupki lub strugamy cienkie paseczki maszynką do julienne (albo spiralizerem).

  4. Na patelni rozgrzewamy niewielką ilość oleju, wrzucamy 1 ząbek czosnku pokrojony na cienkie plasterki, po chwili dodajemy marchewkę. Smażymy przez kilka minut, aż marchewka lekko zmięknie.

  5. Umyte i osuszone ręcznikiem papierowym piersi kurczaka przecinamy wzdłuż na 2 duże płaty (z dwóch piersi otrzymamy 4 roladki, z trzech piersi 6). Rozbijamy delikatnie tłuczkiem do mięsa. Doprawiamy z obu stron solą oraz pieprzem.

  6. Każdy kawałek smarujemy z jednej strony cienką warstwą musztardy, a następnie wykładamy porcję mięsnego nadzienia. Wzdłuż krótszego brzegu kotleta rozkładamy podsmażoną marchewkę (na tym etapie plasterki czosnku można odrzucić). Zawijamy roladkę (można ją spiąć wykałaczkami lub obwiązać bawełnianą nicią).

  7. Roladki obtaczamy w bułce tartej. Smażymy na rozgrzanym oleju, na złoto.

    Podsmażone roladki przekładamy do naczynia do zapiekania, podlewamy niewielką ilością wody (około 1/3 szklanki) i zapiekamy przez około 50 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (2)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń