Do góry

Dania główne Przepis na:

Roladki z kurczaka z pieca

Roladki z kurczaka z pieca

Autor: irma

Przepisów i artykułów: 220 Ocena: 6581

Dodano: 18.01.2012

Odsłon: 21765

Wyśmienity smak kurczaka, pieczonego w piekarniku.Rolada z nadzieniem pieczarkowym,doprawionym gałką muszkatołową, oregano i bazylią.

Składniki

  • cała pierś kurczaka
  • 20 dkg pieczarek
  • 2 łyżki masła
  • papryka ostra w proszku
  • po 1/2 łyżki bazylii, oregano i gałki muszkatołowej
  • 1/2 szklanki bułki tartej
  • pieprz, sól
1-2 os. > 60 min średnie przystępne

Przygotowanie

  1. Pierś dzielimy na dwa filety, rozbijamy tłuczkiem, tak aby nie rozerwać płatów.Lekko osolić z każdej strony, posypać pieprzem i papryką ostrą. Odstawić na parę minut.

  2. Pieczarki pokroić na małe kawałki i podsmażyć na łyżce masła, następnie dodać sól i pieprz do smaku.

  3. Bułkę tartą wymieszać z gałką muszkatołową, oregano i bazylią. Wsypać dwie łyżki przyprawionej bułki do farszu i dokładnie wymieszać.

  4. Farsz wyłożyć na3/4 powierzchni fileta, delikatnie zwinąć w roladkę, posmarować masłem i obtoczyć w pozostałej bułce.

  5. Naczynie żaroodporne natłuścić pozostałym masłem, włożyć roladki i wstawić do nagrzanego piekarnika /175st.C/ i piec 1 godzinę. W połowie pieczenia odwrócić roladki na drugą stronę.

  6. Do roladek najlepiej pasuje ostra i pikantna surówka U mnie była kapusta pekińska z marchewką, dużą ilością pora i pieprzu. Życzę SMACZNEGO!

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (1)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń