Do góry

Dania główne Przepis na:

Roladki z kurczaka, z suszonymi pomidorami i szpinakiem

Roladki z kurczaka, z suszonymi pomidorami i szpinakiem

Autor: MP3-ka

Przepisów i artykułów: 159 Ocena: 1505

Dodano: 16.12.2012

Odsłon: 5229

bardzo dobry pomysł na obiad, zarówno w święta, jak i zwykły dzień

Składniki

  • podwójna pierś z kurczaka
  • liście świeżego szpinaku (może być mrożony)
  • suszone pomidory
  • pieprz, zioła prowansalskie, wegeta
  • czosnek świeży
  • przyprawa do kurczaka
1-2 os. 30 min średnie przystępne

Przygotowanie

  1. * umyty szpinak siekamy, wrzucamy razem z suszonymi pomidorami na patelnię z odrobiną oliwy, dodajemy czosnek, trochę wody i dusimy. Pierś dzielimy na dwie części, przekrawamy w połowie, ale nie do końca, rozkładamy - i powstaje jakby motyl. Z jednej strony przyprawiamy pieprzem i vegetą, z drugiem ziołami i przyprawą do kurczaka. Na stronę z ziołami nakładamy szpinak i suszone pomidory (wcześniej odsączone z oliwy papierowym ręcznikiem!) * robimy roladkę, i zawijamy w folię aluminiową, To samo powtarzamy z drugą częścią piersi. Roladki można wrzucić na gotującą się wodę, i gotować ok 45minut., lub upiec w piekarniku w temp 180 stopni w takim samym czasie

  2. Kilka sosowych propozycji: musztardowy - na bazie dijon, jogurtu i przypraw czosnkowy - jogurt, świeży czosnek, zioła serowy - ser piórko (3% tłuszczu) lub serek topiony z małą zawartością tłuszczu, z dodatkiem ziół, i jogurtu

  3. umyty szpinak siekamy, wrzucamy razem z suszonymi pomidorami na patelnię z odrobiną oliwy, dodajemy czosnek, trochę wody i dusimy. Pierś dzielimy na dwie części, przekrawamy w połowie, ale nie do końca, rozkładamy - i powstaje jakby motyl. Z jednej strony przyprawiamy pieprzem i vegetą, z drugiem ziołami i przyprawą do kurczaka. Na stronę z ziołami nakładamy szpinak i suszone pomidory (wcześniej odsączone z oliwy papierowym ręcznikiem!)

  4. robimy roladkę, i zawijamy w folię aluminiową, To samo powtarzamy z drugą częścią piersi. Roladki można wrzucić na gotującą się wodę, i gotować ok 45minut., lub upiec w piekarniku w temp 180 stopni w takim samym czasie

  5. Kilka sosowych propozycji: musztardowy - na bazie dijon, jogurtu i przypraw czosnkowy - jogurt, świeży czosnek, zioła serowy - ser piórko (3% tłuszczu) lub serek topiony z małą zawartością tłuszczu, z dodatkiem ziół, i jogurtu

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń