Do góry

Zupy Przepis na:

Rosół z gęsi i cielęciny

Rosół z gęsi i cielęciny

Autor:

Przepisów i artykułów: 2083 Ocena: 46702

Dodano:

Odsłon: 1586

Może pora przerobić „stary” rosół „kurzęcy” na coś bardziej zdrowszego? Zauważycie różnicę, nie tylko w samym smaku ale i aromacie.

Składniki

  • 1 gicz cielęca (około 800 g)
  • 2 udka gęsi
  • 4 liście laurowe
  • 4 ziarna ziela angielskiego
  • 2 łodygi lubczyku
  • 1 cebula
  • 5 marchewek
  • 1 seler
  • 2 pietruszki
  • sól, pieprz
3-4 os. > 60 min łatwe tanie

Przygotowanie

  1. Gicz cielęcą płuczemy, zalewamy wodą (około 3 litrów), dodając pół łyżeczki soli, Liście laurowe, ziele angielskie, lubczyk, opaloną cebulę, zagotowujemy.
    Gęsinę oczyszczamy wrzucamy do garnka z cielęciną. Zmniejszamy płomień, gotujemy godzinę.
    Mięso wyjmujemy. Całość przecedzamy.
    Obrane jarzyny wrzucamy do mięsnego wywaru, gotujemy do ich miękkości.
    Warzywa wyjmujemy, marchewki kroimy tak, jak lubimy.
    Rosół doprawiamy solą i pieprzem.
    Podajemy z ulubionym makaronem.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (5)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

Wilczyca666 29 czerwca Coś wyszło nie tak począwszy od przepisu... nie ma w nim gęsiny ( w składnikach).Wiesz,ludzie nie wiedzą czy ma być szyja gęsia,czy udko.I ta ilość makaronu tagliatelle ? o wiele za duża-rosół nie pokrywa treści a powinien.Smaku się nie czepiam,bo na pewno rosół jest wyborny :))) Odpowiedzi: 2 ▼

1 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

Pieprzyczfantazja 28 czerwca aż mam smaka na rosół, dawno nie gotowałam. Pięknie wygląda!

2 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń