Do góry

Desery Przepis na:

Róże karnawałowo - walentynkowe

Róże karnawałowo - walentynkowe

Autor:

Przepisów i artykułów: 5 Ocena: 13

Dodano:

Odsłon: 1898

Pyszne róże karnawałowe idealne na Walentynki

Składniki

> 6 os. > 60 min średnie przystępne

Przygotowanie

  1. Mąkę, cukier oraz sól wysypać na stolnicę. Zrobić wgłębienie i dodać żółtka, śmietanę oraz rum. Zagnieść na jednolite gładkie ciasto. Ciasto ułożyć na środku stolnicy i wałkiem uderzać w nie tak by się spłaszczyło. Ponownie zwinąć i ponownie uderzać. Czynność powtarzać tak ok 10 razy. Następnie ciasto schłodzić ok 15 min. Po tym czasie rozwałkować cienko i za pomocą szklanek, literatek, kieliszków powycinać koła. Najlepiej z 4 rozmiary. Każde koło nacinamy, robiąc z 4-5 nacięć i składamy zaczynamy od największego do najmniejszego, smarując białkiem środek tak by się płaty ciasta skleiły i mocno ściskamy. Gotowe róże smażymy na złoty kolorek, a następnie pozostawiamy na papierowym ręczniku by obciekły z tłuszczu. Posypujemy cukrem pudrem do smaku i dodajemy środek kwiatka czyli dżem. Smacznego !!

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (2)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

Charlotte_ 28 lutego 2012 jako środek kwiatuszka polecam wiśniową konfiturę firmy Sonagra, z całymi wiśniami :) można ją kupić w sklepach sieci Biedronka.

0 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

IlonaAlbertos 17 lutego 2012 Smakowite :) Uwielbiam zarówno róże, jak i faworki.

0 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń