Do góry

Zupy Przepis na:

Rozgrzewająca zupa czosnkowa

Rozgrzewająca zupa czosnkowa

Autor:

Przepisów i artykułów: 91 Ocena: 1021

Dodano:

Odsłon: 4019

Aromatyczna zupa czosnkowa doskonała jako rozgrzewający jesienno-zimowy obiad.

Składniki

  • 1 mała główka czosnku
  • 2 średnie cebule
  • 2 kiełbasy śląskie
  • 0,75 kg ziemniaków
  • 1,5 litra wody
  • 100 g serka topionego
  • 100 ml śmietany 12%
  • 3 kostki rosołowe
  • 1 łyżka mejranku
  • 1 łyżeczka pieprzu ziołowego
  • 1 łyżeczka gałki muszkatołowej
  • 2 listki laurowe
  • 3 ziarenka ziela angielskiego
3-4 os. 60 min łatwe tanie

Przygotowanie

  1. Do garna wlać wodę, dodać kostki rosołowe oraz uprzednio obrane i pokrojone w kostkę ziemniaki. Zagotować.

  2. Kiedy ziemniaki się gotują, obrać czosnek i cebulę, pokroić w drobną kostkę i podsmażyć na dobrej jakości tłuszczu (najlepiej na oliwie z oliwek). Kiedy cebula nieco się zeszkli, przełożyć zawartość patelni do garnka z ziemniakami.

  3. Następnie na patelni lekko podsmażyć pokrojoną w kostkę kiełbasę i również dorzucić do garnka.

  4. Całość doprawić majerankiem, pieprzem ziołowym, gałką muszkatołową, zielem angielskim i l;listkami laurowymi. Jeśli ktoś lubi, to można dodać jeszcze łyżeczkę mieszanki curry, zupa będzie wtedy jeszcze lepiej "grzała". Na koniec dodać śmietanę i serki topione pokrojone w kosteczkę. Gotować do momentu, aż ziemniaki będą miękkie, a serki się rozpuszczą.

    Uwagi, sugestie, propozycje do przepisu :-)
    Aby łatwiej pokroić serki, trzeba je na początku gotowania włożyć do zamrażarki, w ten sposób w momencie, kiedy trzeba będzie je pokroić będą już całkiem nieźle zmrożone :-)

    Aby śmietana podczas dodawania do zupy, nie zważyła się, należy nieco gorącej zupy wlać do kubka ze śmietaną, zamieszać i dopiero wlać całość do garnka.

    Życzę smacznego i zapraszam do obserwowania mojego profilu w serwisie smaker.pl, na którym staram się dodawać przepisy na bieżąco, kiedy tylko mam czas gotować :-)

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (1)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń