Do góry

Dania główne Przepis na:

Rozgrzewające danie jednogarnkowe.

Rozgrzewające danie jednogarnkowe.

Autor:

Przepisów i artykułów: 1037 Ocena: 10416

Dodano:

Odsłon: 11899

Rozgrzewający, pikantny gulasz z łopatki wieprzowej z warzywami i makaronem penny, idealny posiłek w jesienne chłodne dni. Polecam :)

Składniki

  • łopatka wieprzowa 90 dag
  • papryka czerwona połowa
  • papryka żółta połowa
  • papryczka ostra pepperoni 2 szt.
  • Seler naciowy
  • suszona włoszczyzna 3 łyżki
  • cebula 2 szt.
  • lubczyk suszony 2 łyżki
  • gałka muszkatołowa 1 szt.
  • papryka słodka mielona 2 łyżeczki
  • pieprz czarny 1 łyżeczka mała
  • czosnek granulowany 1 łyżeczka mała
  • sól do smaku
  • pieprz ziołowy 1 łyżeczka mała
  • majeranek 2 łyżki
  • ziele angielskie 6-8 ziaren
  • liść laurowy 3 szt.
  • woda 1-1,5 litra
  • ciemny sos sojowy 2-3 łyżki
  • pasta rosołowa 1 łyżka lub 1 kostka kupna
  • makaron penne 250 gram
  • tłuszcz do smażenia
  • Natka pietruszki
  • Koperek
5-6 os. > 60 min łatwe tanie

Przygotowanie

  1. Wymyte mięso kroimy w kostkę 3 cm. x 3 cm.

  2. Smażymy na gorącej patelni z tłuszczem. Cebulę kroimy w pół plastry lekko solimy żeby zmiękła.

  3. Gdy mięso będzie zarumienione dodajemy cebulę, natkę pietruszki i koper.

  4. Smażymy pod przykryciem do miękkości mięsa.

  5. W garnczku zagotowujemy wodę z pastą rosołową lub kostką rosołową. Dodajemy liście laurowe, ziele angielskie, suszoną włoszczyznę.

  6. Dodajemy pokrojone w kostkę papryki i seler naciowy. Wywar z dodatkami gotujemy około 15 minut.

  7. Do gotującego się wywaru dodajemy smażone mięso z cebulą oraz wszystkie suche przyprawy i ciemny sos sojowy.

  8. Próbujemy smak, w razie potrzeby doprawiamy do smaku.

  9. Na koniec dodajemy makaron penny, mieszamy i gotujemy jeszcze około 20 minut na małym ogniu, pod przykryciem.

  10. Po tym czasie kończymy gotowanie. Odstawiamy na 10-15 minut żeby makaron doszedł i możemy konsumować.

  11. Smacznego!!!

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń