Do góry

Dania główne Przepis na:

Rozgrzewający gulasz

Rozgrzewający gulasz

Autor: lovecozdrowe

Przepisów i artykułów: 5 Ocena: 20

Dodano: 04.11.2014

Odsłon: 10553

Wiem, że jak do tej pory pogoda nie jest najgorsza, chociaż wieczory nie należą już do najprzyjemniejszych, jednak niedługo zacznie być mega zimno. A przecież jak jest zima, to musi być zimno :P Dlatego na nieprzyjemne temperatury trzeba sobie zafundować coś rozgrzewającego do jedzenia. Propozycja bardzo prostego i smacznego gulaszu, to idealne rozwiązanie na niskie temperatury za oknem. Gulasz przygotowałam na bazie mięsa gulaszowego z indyka, sporej ilości warzyw oraz przypraw m.in papryki chilli, która fajnie nadaje pikanterii, świeży rozmaryn również nadaje potrawie ciekawy smak. Taki gulasz podaję z grzankami z pieczywa żytniego, ale idealnie pasują też takie dodatki jak: ryż, makaron, czy ziemniaki.

Składniki

  • 120 g mięsa gulaszowego z indyka
  • 60 g czerwonej papryki i żółtej
  • 90 g brokuła
  • 140 g koncentratu pomidorowego
  • 1 cebula i 1 czosnek
  • 1 łyżka oleju
  • 500 ml bulionu
  • sól, pieprz ziołowy, papryka chilli, świeży rozmaryn
1-2 os. 60 min łatwe tanie

Przygotowanie

  1. Mięso myjemy i kroimy w kostkę. Podsmażamy na rozgrzanym oleju. Wszystkie warzywa myjemy, kroimy i dorzucamy do podsmażonego mięsa. Dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek (może być też drobno pokrojony). Całość podsmażamy jeszcze przez ok. 3 min.

  2. Po tym czasie dolewamy 500 ml bulionu (ja używałam domowego wywaru). Dokładamy koncentrat pomidorowy, całość mieszamy tak, by koncentrat rozpuścił się w bulionie i połączył się z warzywami. Dodajemy przyprawy. Mieszamy. Danie dusimy pod przykryciem do miękkości mięsa. Na koniec dodajemy świeży rozmaryn i podajemy z wybranym przez siebie dodatkiem.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń