Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Sprawdzony przepis na "Rożki z sałatką"
Składniki
Jajka ugotuj na twardo (od momentu wrzenia wody powinny się gotować ok. 8 min). Przelej zimną wodą, ostudź, obierz ze skorupek i pokrój w kostkę. Marchewkę obierz, umyj. Ugotuj, a gdy wystygnie, pokrój w niezbyt dużą kostkę. Z papryki usuń gniazda nasienne. Następnie opłucz, wysusz, pokrój w kostkę. Ser żółty, ogórki oraz obrane ze skórki jabłko również pokrój w niezbyt dużą kostkę. Cebulę obierz z łupin, drobno posiekaj.
Do miski włóż wszystkie warzywa, kukurydzę, ser, jajka oraz posiekaną natkę pietruszki. Dodaj majonez i dokładnie wymieszaj. Na koniec dopraw do smaku solą oraz świeżo mielonym pieprzem.
Plasterki szynki zwiń, formując rożki. Każdy wypełnij przygotowaną sałatką i udekoruj gałązką szczypiorku. Aby mieć pewność, ze rożki się nie rozpadną, możesz je spiąć wykałaczkami lub dekoracyjnymi szpadkami. Gotowe rożki ułóż na półmisku. Wstaw do lodówki, wyjmij tuż przed podaniem. Najlepiej smakuje ze świeżym pieczywem.
30 minut. Sztuka: 180 kilokaloriiŹródło: Świat i Ludzie