Do góry

Dodatki Przepis na:

Różowe kluski

Różowe kluski

Autor:

Przepisów i artykułów: 7 Ocena: 25

Dodano:

Odsłon: 130

Gnocchi , kopytka, jak zwał tak zwał :) Pyszne, lekkie ziemniaczane kluseczki, doskonałe jako dodatek do mięs, jako samodzielne danie z masłem i szałwią, albo z niezliczoną ilością wersji sosu pesto.

Składniki

  • ziemniaki 50-60 dag
  • buraki 2 małe, lub 1 większy
  • mąka pszenna ok 150 g
  • 1 jajko
  • sól
  • masło 2 łyżki
  • oliwa z oliwek 2 łyżki
  • szałwia świeża, kilka listków
3-4 os. 30 min średnie tanie

Przygotowanie

  1. Ziemniaki i buraki gotujemy. Ziemniaki przeciskamy przez praskę, buraka dokładnie blendujemy, mieszamy i pozostawiamy do ostygnięcia.

  2. Dodajemy szczyptę soli, wbijamy jajko i dodajemy po odrobinie mąki wyrabiając ciasto. Ilość mąki zależy od masy, nie może być zbyt dużo, bo kluski będą twarde. Dodajemy mąkę aż do uzyskania konsystencji umożliwiającej uformowanie wałeczków. Kroimy wałki nożem na 1-1,5 cm kluski i wrzucamy do gotującej się osolonej wody (do wody można dodać łyżeczkę oleju).
    Po wypłynięciu wyciągamy kluski łyżką cedzakową na półmisek.

  3. Na patelni rozgrzewamy oliwę i masło, dodajemy liście szałwii, smażymy bardzo krótko, tylko do zwiędnięcia liści.
    Polewamy kluski.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (3)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń