Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Smaczny pomysł na "Rumiane ślimaczki cynamonowe"
Cudownie kremowy sernik na ciasteczkowym spodzie z wyczuwalną nutą pistacji i...
Odsłon: 1140
Pielmieni robi się tak jak nasze rodzime uszka, ale jest różnica w farszu. Pi...
Odsłon: 640
Sycylijski przepis, u mnie posłużył za inspiracje do pysznego makaronu.
Odsłon: 209
Cudownie kremowy sernik na ciasteczkowym spodzie z wyczuwalną nutą pistacji i...
Odsłon: 1140
Pielmieni robi się tak jak nasze rodzime uszka, ale jest różnica w farszu. Pi...
Odsłon: 640
Sycylijski przepis, u mnie posłużył za inspiracje do pysznego makaronu.
Odsłon: 209
Składniki
ok. 120 minut
Drożdże rozetrzeć z białym cukrem. Dobrze wymieszać z 2 łyżkami mąki i 4 łyżkami mleka. Zaczyn przykryć i odstawić w ciepłe miejsce na 15-20 minut. Resztę mąki przesiać do miseczki. Wsypać sól, dodać wyrośnięty zaczyn, resztę mleka, jajko oraz olej. Zagnieść gładkie ciasto, powoli dolewając gorącą wodę. Przykryć ściereczką, odstawić w ciepłe miejsce na godzinę.
Wyrośnięte ciasto rozwałkować na placek o grubości 5 mm. Posmarować stopionym masłem. Posypać cynamonem wymieszanym z brązowym cukrem i rodzynkami. Zwinąć w rulon, pokroić w plasterki. Ułożyć je na blasze przykrytej pergaminem.
Odstawić na 15 minut do podrośnięcia. Potem posmarować rozmąconym jajkiem. Piec 20-25 minut, aż się ładnie zrumienią, w 180°C.Źródło: Życie na gorąco