Do góry

Desery Przepis na:

Rumowe kokardki

Rumowe kokardki

Autor:

Przepisów i artykułów: 2250 Ocena: 19063

Dodano:

Odsłon: 1

Przepis wart wypróbowania: "Rumowe kokardki"

Składniki

  • 30-35 dag mąki
  • 4 żółtka
  • 2 łyżki cukru pudru
  • 4 łyżki śmietany 18-proc
  • 2 łyżki rumu
  • półtorej łyżki masła
  • cukier puder do posypania
  • olej do smażenia
3-4 os. 30 min łatwe przystępne
Reklama
Reklama

Przygotowanie

  1. Przepis przysłała Jadwiga Kwiek z Faściszowej

  2. Mąkę przesiej. Dodaj żółtka, śmietanę, masło, rum i cukier puder. Zagniataj ciasto 5-8 minut, aż pojawią się pęcherzyki powietrza. Wstaw na godzinę do lodówki.

  3. Ciasto wyjmij, cienko rozwałkuj. Szklaneczką wykrój kółka. Z każdego koła uformuj kokardkę, dociskając dwa przeciwległe brzegi. Dość mocno ściśnij środek, by w trakcie smażenia kokardki się nie rozwinęły.

  4. Olej rozgrzej na patelni, usmaż kokardki z obydwu stron na złoty kolor. Osącz z tłuszczu. Posyp cukrem pudrem.

  5. Czas przygotowania 30 min, ilość porcji 4, cena za porcję 1,20 zł.

    Źródło: Chwila dla Ciebie

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń