Do góry

Desery Przepis na:

Rurki z kremem mascarpone

Rurki z kremem mascarpone

Autor:

Przepisów i artykułów: 166 Ocena: 3993

Dodano:

Odsłon: 5631

rurki z kremem to bardzo łatwy w przygotowaniu smakołyk, ma jedną wadę, przygotowanie jest dość czasochłonne, ale dla efektu warto poświęcić troszkę czasu:-)

Składniki

  • Z przepisu, który podam wychodzi 35 dużych rurek. Mam foremki 12 cm :-)
  • CIASTO: -0,6 kg mąki -250g masła lub margaryny -szczypta soli
  • -1 szkl śmietany 12% lub 18% -trochę cukru w talerzyku do obtaczania rurek
  • KREM MASCARPONE: - 400 ml śmietany kremówki 30% -2,5 łyżki cukru pudru (nie kopiaste) -1 opakowanie serka mascarpone
> 6 os. > 60 min łatwe tanie

Przygotowanie

  1. Z podanych składników zagniatamy ciasto, ma ono być gładkie, lśniące i jednolite. Polecam by masło lub margaryna były zimne, wtedy ciasto lepiej się zagniata:-)Ciasto wkładamy do woreczka i odstawiamy do lodówki na 1 godzinę.

  2. Foremki do rurek (są do kupienia w każdym sklepie gospodarstwa domowego, lub na allegro za grosze)
    należy posmarować tłuszczem by rurki nie przywierały.




    Następnie odrywamy z ciasta mały kawałek i rozwałkowujemy na duży cienki placek. Kroimy go w paski około 2cm

    Bierzemy pasek i owijamy nim foremkę, zaczynając od węższego końca, gdy pasek się skończy, bierzemy kolejny tak by owinąć całą foremkę.

  3. Nastepnie jednym bokiem foremki obtaczamy ją w cukrze. Tak jak na zdjęciach :-)

  4. Foremki pieczemy w temp 200 stopni na złoty kolor około 10-12 minut.

    Jeszcze gorące rurki ściągamy z foremek i działamy dalej aż zrobimy rurki z całego ciasta :-)

  5. KREM Śmietanę ubijamy na sztywno, dodajemy cukier puder i serek ,

    dokładnie miksujemy i gotowe :-)

    Szprycą nadziewamy rurki, przechowujemy je w lodówce.

Twoje notatki do przepisu

Wideo do przepisu:

Komentarze do przepisu (7)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń