Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Smaczny pomysł na "Rurki z pomidorami"
Pyszne danie obiadowe które przygotujesz na dwa dni. Kapusta z koperkiem, mię...
Odsłon: 1148
Pyszne danie obiadowe które przygotujesz na dwa dni. Kapusta z koperkiem, mię...
Odsłon: 1148
Składniki
Czas ok. 35 min; porcja – 430 kcal, cena 3,80 zł.
Gotując makaron, pamiętaj o głównych zasadach: na każde 100 g suchego produktu potrzeba 1 l wody; by woda szybciej się zagotowała, nie należy jej wcześniej solić; nie przepłukuje się na sicie makaronu, który ma być podawany z sosami; dobrej jakości kluski można gotować bez dodatku oleju.
Makaron (grube rurki lub inny) wrzuć na osolony wrzątek i ugotuj al dente według przepisu podanego na opakowaniu. Odlej na sicie. Pozostaw do ocieknięcia. Nie przelewaj makaronu zimną wodą, bo sos będzie z niego spływał.
Cebulę oraz ząbki czosnku obierz, poszatkuj. W rondlu rozgrzej 1-2 łyżki oleju. Wrzuć cebulę i czosnek, przesmaż na jasnozłoty kolor. Dodaj rozdrobnione mięso. Oprósz je solą i pieprzem, smaż 5 min.
Przesmażone zalej przecierem pomidorowym. Dodaj osączone i pokrojone na połówki suszone pomidory. Duś sos na średnim ogniu pod przykryciem około 10 minut. Na koniec dopraw go do smaku solą, pieprzem, a w razie potrzeby, także odrobiną cukru.
Zetrzyj na tarce 2-3 dag parmezanu. Osączony makaron rozłóż na talerze. Polej przygotowanym sosem. Posyp parmezanem. Udekoruj listkami świeżych ziół.Źródło: Świat kobiety