Do góry

Dania główne Przepis na:

Ruskie pierogi

Ruskie pierogi

Autor:

Przepisów i artykułów: 68 Ocena: 1713

Dodano:

Odsłon: 17273

Najlepsze jakie kiedykolwiek jadłam. Mój smak dzieciństwa. Zawsze robiła je babcia, dzisiaj zrobiłam je sama ;)

Składniki

  • 1,2 kg ziemniaków ugotowanych
  • 1 kg białego sera
  • 8-10 cebul
  • 2-3 łyżki skwarek z boczku
  • domowa wegeta do smaku
  • pieprz do smaku
  • masło klarowane
  • 3 szklanki mąki pszennej
  • 1 jajko
  • 3/4 łyżeczki soli
  • szklanka ciepłej wody
  • łyżeczka oliwy z oliwek
5-6 os. > 60 min średnie przystępne

Przygotowanie

  1. Cebulę obrać i pokroić na plastry, zeszklić na maśle.

  2. Ziemniaki ugotować w osolonej wodzie, wystudzić.

  3. Ser, ziemniaki i cebulę zmielić w maszynce do mielenia mięsa.

  4. Przyprawić wegetą i pieprzem do smaku. Dodać 3 łyżki skwarek z boczku, dokładnie wymieszać.

  5. Mąkę, jajko, sól, wodę i oliwę z oliwek wyrobić na gładkie ciasto(wciskamy palec w ciasto w celu sprawdzenia poprawności jego wyrobienia, jeżeli wgniecenie "pójdzie" do góry to znaczy, że nasze ciasto jest gotowe). Rozwałkować ciasto na grubość około 3 mm i za pomocą szklanki wykrawać okręgi.

  6. Na każdy okrąg nakładać farsz, dokładnie zlepić brzegi ciasta**. W między czasie nastawić wodę z solą i odrobiną oliwy. Gotowe pierogi wkładać do gotującej się wody. Pierogi będą gotowe gdy wypłyną na wierzch.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (1)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń