Do góry

Dania główne Przepis na:

Ruskie pierogi

Ruskie pierogi

Autor:

Przepisów i artykułów: 29 Ocena: 636

Dodano:

Odsłon: 8312

tradycyjne ruskie pierożki które możemy dzieciom podać na słodko

Składniki

  • FARSZ:
  • 2 kostki sera półtłustego
  • 1 kg. ziemniaków
  • 1 cebule dużą
  • kawałek słoniny lub boczku wędzonego
  • sól i pieprz
5-6 os. 30 min średnie przystępne

Przygotowanie

  1. Ziemniaki ugotować i przepuścić przez praskę,odstawić do wystygnięcia. W tym czasie kroimy słoninę i cebulę na drobną kostkę. Na gorącą patelnię wrzucamy słoninę a jak wytopi się to dodajemy cebulę i lekko podsmażamy. Do wystygniętych ziemniaków dodajemy ser który także możemy przepuścić przez praskę i dokładnie mieszamy dodając do smaku soli i pieprzu. Na końcu dodajemy lekko przestygnięty wytopiony tłuszcz z cebulką i mieszamy farsz.

  2. Ja ciasto pierogowe robię tylko z mąki ( 0,5 kg.) i ciepłej wody dajemy tyle by wyszło elastyczne ciasto na pierogi ale jak kto woli to może dodać także jedno jajo.

  3. Następnie ciasto pierogowe wałkujemy (podsypując odrobiną mąki) tak by nie było za cienkie. Wykrawamy szklanką krążki na to nakładamy farsz i lepimy pierożki. Wrzucamy do osolonego wrzątku a jak pierożki wypłyną to gotujemy jeszcze chwilkę i wyciągamy łyżką cedzawkową ,przelewamy zimną wodą. Podajemy polane roztopionym masełkiem i posypujemy cukrem oraz cynamonem,a jak kto nie lubi cynamonu to zwyczajnie okraszamy słoniną i cebulką bądź polewamy śmietanką na słodko.

  4. SMACZNEGO

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (1)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

kotek78 17 grudnia 2011 Oczywiście z przesmażony boczkiem i cebulką są pyszne, Dziękuję za komentarzyk,chciałam dodać także i foteczkę ale nie daje się bo jakiś błąd wchodzi.

18 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń