Do góry

Dodatki Przepis na:

Ryba po grecku

Ryba po grecku

Autor:

Przepisów i artykułów: 44 Ocena: 463

Dodano:

Odsłon: 1894

Kolejną potrawą, której nie może zabraknąć na moim wigilijnym stole to ryba po grecku. A u Was goszczą ryby pod jaką postacią w ten wieczór?

Składniki

  • 800 g filetów z białej ryby, ja użyłam dorsza 500 g marchewki 150 g pietruszki 50 g selera 1 cebula 1 por 3 szklanki wrzącej wod
3-4 os. 60 min łatwe przystępne
Reklama
Reklama

Przygotowanie

  1. rybę rozmroź, osusz papierowym ręcznikiem, pokrój na mniejsze kawałki, posyp solą i pieprzem, odstaw

    marchew, pietruszkę i selera obierz i zetrzyj na tarce jarzynowej na grubych oczkach; przełóż do garnka, zalej wrzącą wodą, posól; gotuj przez 20 minut pod przykryciem; pod koniec dodaj ziele angielskie i liść laurowy

    gdy warzywa się gotują, usmaż rybę: otocz ją w mące i smaż partiami na złoto na rozgrzanym oleju

    w garnka z warzywami odlać pół szklanki wywaru i rozrobić w nim koncentrat pomidorowy

    cebulę i pora pokrój w pół-plastry i podsmaż na patelni, dodaj ugotowane warzywa z wywarem i koncentrat, dokładnie wszystko wymieszaj i zagotuj; dopraw do smaku

    usmażoną rybę połóż na dnie naczynia żaroodpornego, a na niej połóż gorące warzywa

    najlepiej przygotować tę potrawę dzień, dwa przed jedzeniem aby wszystkie smaki dobrze przeszły

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń