Do góry

Śniadania Przepis na:

Ryba w warzywach

Ryba w warzywach

Autor:

Przepisów i artykułów: 255 Ocena: 7199

Dodano:

Odsłon: 23844

rybka jest podobna do ryby po grecku jednak trochę się różni :)

Składniki

  • 2 duże filety z miruny (ok. 80 dkg- 1kg)
  • 1 marchewka
  • 1 pietruszka
  • 1 mały seler
  • sól, przyprawa do ryby
  • mąka + bułka tarta + 2 jajka
  • 4 łyżki masła klarowanego
  • 1/4 szklanki octu
  • 3/4 szklanki wody
  • 1 łyżka cukru
  • sól
  • kilka kropli maggi
  • 1 mała puszka koncentratu pomidorowego
  • 2 ziela angielskie, 1 liść laurowy
  • 1 duża cebula
3-4 os. 30 min łatwe tanie

Przygotowanie

  1. Rybę posolić i rozmrozić. Filety podzielić na mniejsze kawałki, posypać przyprawą do ryb. Na talerzu rozbić 2 jajka i je pokłócić. Na drugim talerzu wymieszać mąkę z bułką tartą. Rybę panierować w jajku i mące z bułką. Na patelni rozgrzać 2 łyżki masła klarowanego i smażyć kawałki ryby na złoty kolor z obu stron.

  2. Jarzynę obrać i zetrzeć na tarce o dużych oczkach, cebulę pokroić w kostkę. W rondelku rozpuścić 2 łyżki masła klarowanego, przyrumienić cebulę dodać jarzyny, liść laurowy, ziele angielskie i dusić ok. 15 minut. Do jarzyn dodać koncentrat pomidorowy, ocet, wodę, cukier i doprawić do smaku solą, maggi, chwilę razem wszystko pogotować.
    W naczyniu żaroodpornym układać warstwami ryba, jarzyny, ryba i znowu jarzyny tak żeby ostatnią warstwą były jarzyny. Przykryć rybę i odstawić do wystygnięcia żeby się przegryzła. Najlepiej smakuje na drugi dzień.
    Smacznego

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (10)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

bozena58 24 lutego 2014 bardzo mi przypadł do gustu Twój przepis, zabieram do wypróbowania! Odpowiedzi: 1 ▼

38 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

Udziec 23 lutego 2014 smacznie wygląda,a ponieważ lubię rybki Twój przepis do zrobienia:) Odpowiedzi: 1 ▼

37 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

Afrulu 23 lutego 2014 Rybka wygląda apetycznie ale czy ocet jest niezbędny?może lepiej zastąpić go sokiem z cytryny? Odpowiedzi: 1 ▼

41 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń