Śniadania Przepis na:
Ryba w warzywach

Przepisów i artykułów: 255 Ocena: 7578
Dodano: 23.02.2014
Odsłon: 25562
Składniki
- 2 duże filety z miruny (ok. 80 dkg- 1kg)
- 1 marchewka
- 1 pietruszka
- 1 mały seler
- sól, przyprawa do ryby
- mąka + bułka tarta + 2 jajka
- 4 łyżki masła klarowanego
- 1/4 szklanki octu
- 3/4 szklanki wody
- 1 łyżka cukru
- sól
- kilka kropli maggi
- 1 mała puszka koncentratu pomidorowego
- 2 ziela angielskie, 1 liść laurowy
- 1 duża cebula
3-4 os. | 30 min | łatwe | tanie |
Przygotowanie
-
Rybę posolić i rozmrozić. Filety podzielić na mniejsze kawałki, posypać przyprawą do ryb. Na talerzu rozbić 2 jajka i je pokłócić. Na drugim talerzu wymieszać mąkę z bułką tartą. Rybę panierować w jajku i mące z bułką. Na patelni rozgrzać 2 łyżki masła klarowanego i smażyć kawałki ryby na złoty kolor z obu stron.
-
Jarzynę obrać i zetrzeć na tarce o dużych oczkach, cebulę pokroić w kostkę. W rondelku rozpuścić 2 łyżki masła klarowanego, przyrumienić cebulę dodać jarzyny, liść laurowy, ziele angielskie i dusić ok. 15 minut. Do jarzyn dodać koncentrat pomidorowy, ocet, wodę, cukier i doprawić do smaku solą, maggi, chwilę razem wszystko pogotować.
W naczyniu żaroodpornym układać warstwami ryba, jarzyny, ryba i znowu jarzyny tak żeby ostatnią warstwą były jarzyny. Przykryć rybę i odstawić do wystygnięcia żeby się przegryzła. Najlepiej smakuje na drugi dzień.
Smacznego
Komentarze do przepisu (10)

Maudie 16 marca 2014Zgłoś do usunięcia
Taką rybkę to ja zawsze:) Odpowiedzi: 1 ▼38 Kto głosował? | Odpowiedz

Konto usunięte 24 lutego 2014Zgłoś do usunięcia
bardzo mi przypadł do gustu Twój przepis, zabieram do wypróbowania! Odpowiedzi: 1 ▼38 Kto głosował? | Odpowiedz

Ewaaa 23 lutego 2014Zgłoś do usunięcia
rewelacyjnie się prezentuje :) Odpowiedzi: 1 ▼38 Kto głosował? | Odpowiedz

Konto usunięte 23 lutego 2014Zgłoś do usunięcia
smacznie wygląda,a ponieważ lubię rybki Twój przepis do zrobienia:) Odpowiedzi: 1 ▼37 Kto głosował? | Odpowiedz

Afrulu 23 lutego 2014Zgłoś do usunięcia
Rybka wygląda apetycznie ale czy ocet jest niezbędny?może lepiej zastąpić go sokiem z cytryny? Odpowiedzi: 1 ▼41 Kto głosował? | Odpowiedz