Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Grill w wersji wege? Czemu nie. Te szaszłyki z serem halloumi i cukinią w pik...
Odsłon: 92
Grillowane plastry boczku - pyszne i mega soczyste. Marynata z sosem teriyaki...
Odsłon: 45
Przepis na pyszny i delikatny sernik na zimno z truskawkami i galaretką. Niez...
Odsłon: 134
Grill w wersji wege? Czemu nie. Te szaszłyki z serem halloumi i cukinią w pik...
Odsłon: 92
Grillowane plastry boczku - pyszne i mega soczyste. Marynata z sosem teriyaki...
Odsłon: 45
Przepis na pyszny i delikatny sernik na zimno z truskawkami i galaretką. Niez...
Odsłon: 134
Składniki
Na patelnie wlałam kilka łyżek oliwy i podsmażyłam na niej cebulę pokrojoną w kostkę i makaron. Gdy cebula się przyrumieniła dodałam ryż- szklankę ( na dwie osoby z dokładką) i pokrojony czosnek i przyprawy oprócz soli. Gdy ryż się zbieli i częściowo przyrumieni dodałam szklankę wody ( w sumie będzie ich dwie i pół. ( Można użyć bulionu). Gdy ryż wchłonie wodę dodawałam po pół szklanki wody i tak jeszcze parę razy. Ryż trzeba co i raz przemieszać.
Gdy ryż już prawie całkiem zmiękł, przykryłam go i zostawiłam na 10 minut aby sobie poleżakował. Aby ułożyć go w kopczyk można posmarować małą szklankę lub filiżankę oliwą, ułożyć w niej ryż i wyłożyć na talerz. Ryż świetnie nadaje się do sosów, dań warzywnych a często gotuję go jako samodzielne danie. Smacznego :)