Do góry

Dodatki Przepis na:

Ryż na bogato

Ryż na bogato

Autor:

Przepisów i artykułów: 234 Ocena: 4102

Dodano:

Odsłon: 498

Ryż po egipsku- bardzo aromatyczny.

Przygotowanie

  1. Na patelnie wlałam kilka łyżek oliwy i podsmażyłam na niej cebulę pokrojoną w kostkę i makaron.
    Gdy cebula się przyrumieniła dodałam ryż- szklankę ( na dwie osoby z dokładką) i pokrojony czosnek i przyprawy oprócz soli.
    Gdy ryż się zbieli i częściowo przyrumieni dodałam szklankę wody ( w sumie będzie ich dwie i pół. ( Można użyć bulionu).
    Gdy ryż wchłonie wodę dodawałam po pół szklanki wody i tak jeszcze parę razy. Ryż trzeba co i raz przemieszać.


  2. Gdy ryż już prawie całkiem zmiękł, przykryłam go i zostawiłam na 10 minut aby sobie poleżakował.

    Aby ułożyć go w kopczyk można posmarować małą szklankę lub filiżankę oliwą, ułożyć w niej ryż i wyłożyć na talerz.

    Ryż świetnie nadaje się do sosów, dań warzywnych a często gotuję go jako samodzielne danie.

    Smacznego :)

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (19)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń