Do góry

Dania główne Przepis na:

Ryż "Stachy"

Ryż Stachy

Autor: haneczkap

Przepisów i artykułów: 4 Ocena: 6

Dodano: 08.05.2010

Odsłon: 1119

Łatwe i szybkie w przyrządzaniu. Doskonały dodatek do szaszłyków . Przygotowuję zawsze dużą ilość, bo jest dobry również następnego dnia, a jeść można bez mięsa, jedynie z surówkami. Smacznego! Jest to przepis mojej znajomej, doskonałej kucharki Pani Stasi.

Składniki

  • ryż, 1 szklanka
  • Boczek wędzony, 20-30dag
  • cebula, 2 szt. (średnie)
  • masło klarowane, 2 łyżki
  • bulion z kostki, 1/2 l
  • przyprawy
3-4 os. 30 min średnie przystępne

Przygotowanie

  1. boczek pokrojony w kostkę lekko zrumienić na patelni, dodać pokrojoną w kostkę cebulę.

  2. ryż wrzucić na suchą patelnię, podpiekać mieszając drewnianą łopatką aż zacznie "szeleścić" jak pergamin. Wrzucić do rondla, zalać szklanką bulionu. Gotować, aż stanie się półmiękki, w razie potrzeby dolewając bulionu.

  3. dodać boczek z cebulką i przyprawy (ja solę do smaku, dodaję ostrą paprykę w proszku i zioła prowansalskie). Poddusić do miękkości. Pychota!

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (1)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

madziak 09 listopada 2010 Ciekawy pomysł, uwielbiam ryż z różnymi dodatkami. Przepis wykorzystam napewno :)

0 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń