Do góry

Desery Przepis na:

Ryż zapiekany z owocami polany sosem śmietanowym.

Ryż zapiekany z owocami polany sosem śmietanowym.

Autor:

Przepisów i artykułów: 646 Ocena: 11987

Dodano:

Odsłon: 1114

Zdrowy i smaczny deser:)

Składniki

  • jabłka 4 szt
  • brzoskwinie 5szt
  • śliwki 4-5 szt
  • ryz 40dkg
  • cukier 2 łyżki lub więcej jak lubimy
  • sok z cytryny
  • masło do formy
  • SOS ŚMIETANOWY
  • śmietana 18 % 200ml
  • cukier waniliowy 2 op.
  • Cukier puder 2 łyżki opcjonalnie
  • cynamon 1 łyżka
> 6 os. > 60 min łatwe tanie

Przygotowanie

  1. Foremkę 29/22cm wysmarować masłem.
    Na spód dać połowe ugotowanego ryżu.

    Osobno na patelni usmażyć starte jabłka,pokrojone brzoskwinie i śliwki.Dodać sok z cytryny,cukier i cynamon.

    Wyłożyć warstwę owoców na ryż i przykryć drugą połową ryżu.

    Sos śmietanowy

    śmietanę przelać do miseczki,dać cukry i wymieszać.

    Polać wierzch naszej ryżowej zapiekanki.
    Zapiekać w 190st z termoobiegiem do zrumienienia wierzchu.
    Podawać na ciepło,ale na zimno też jest bardzo smaczny.


    Smacznego życzę!

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (4)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń