Do góry

Dania główne Przepis na:

Rzodkiewka zapiekana z szynką

Rzodkiewka zapiekana z szynką

Autor:

Przepisów i artykułów: 1332 Ocena: 11267

Dodano:

Odsłon: 0

Sprawdzony przepis na "Rzodkiewka zapiekana z szynką"

Składniki

  • 3 pęczki rzodkiewki
  • 20 dag szynki konserwowej w plastrach
  • 200 ml wywaru drobiowego
  • 150 ml śmietanki 30%
  • 10 dag żółtego sera
  • 2 łyżki masła
  • 2 łyżki mąki
  • kilka gałązek natki pietruszki
  • sól
  • pieprz
  • oliwa lub olej do wysmarowania formy
3-4 os. 60 min łatwe przystępne

Przygotowanie

  1. Rzodkiewki umyć, osuszyć. Wywar zagotować, pod koniec dodając śmietanę. Doprawić solą i pieprzem (ale należy przy tym pamiętać, że szynka jest słona). Zagęścić zasmażką przygotowaną z mąki i masła. Zdjąć z ognia i wymieszać z tartym serem.

  2. Do wysmarowanego tłuszczem naczynia żaroodpornego wlać sos, ułożyć w nim rzodkiewki i szynkę pozwijaną w ruloniki. Posypać tartym serem.

  3. Zapiekać w piekarniku nagrzanym do 200°C przez ok. 25 min. Udekorować listkami natki pietruszki. Tę przystawkę najlepiej podawać z bagietką lub grzankami z masem czosnkowym albo ziołowym.

  4. ok. 40 minut

    Źródło: Twoje Imperium

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń