Do góry

Dania główne Przepis na:

sajgonki

sajgonki

Autor:

Przepisów i artykułów: 182 Ocena: 1528

Dodano:

Odsłon: 516

Sajgonki dawno nie gościły na naszym stole. Powiem szczerze, że nawet się za nimi stęskniłam. Wersja z mięsem i ryżem jednak najbardziej nam smakuje. Do tego idealnie pasuje surówka z kiszonej kapusty z dużą ilością dodatków.

Składniki

  • składniki: 500g mięsa mielonego wołowego, 0,5 pęczka szczypiorku, 200g szpinaku, 2 ząbki czosnku, 1 niewielka cebula, 2 marchewk
5-6 os. 60 min średnie przystępne

Przygotowanie

  1. Sajgonki:
    Ryż ugotować al dente.
    Mięso mielone wołowe należny podsmażyć na patelni. Przełożyć do miski.
    Cebulę i czosnek pokroić w kostkę. Marchewkę zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Wszystko razem podsmażyć w niewielkiej ilości oliwy z oliwek. Pod koniec smażenia dodać pokrojone w plasterki pieczarki. Na oddzielnej patelni podsmażyć pokrojone w kostkę pomidory.

    Wszystkie składniki razem połączyć i wymieszać. Przyprawić solą, pieprzem i sosem sojowym. Dodać posiekany szczypiorek.

  2. Jak zwijamy sajgonki?
    Makaron ryżowy delikatnie zwilżamy w wodzie. Na środku układamy farsz, składamy boki i zwijamy.
    Kiedy ruloniki wyschną smażymy na patelni w niewielkiej ilości oliwy. Zdejmujemy na ręcznik papierowy, aby odsączyć tłuszcz.

    Z podanej porcji wychodzi ok 20 sajgonek.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (4)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń