Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Smaczny pomysł na "Sajgonki z warzywami i kurczakiem"
Czyli odpowiednik naszego rosołu.
Odsłon: 56
Pomysł na żeberka w marynacie świetny na grila, ale również do piekarnika. Za...
Odsłon: 160
Pielmieni robi się tak jak nasze rodzime uszka, ale jest różnica w farszu. Pi...
Odsłon: 377
Dzisiaj gołąbki przygotowane ze względu na gości. Gołąbki z kapusty włoskiej...
Odsłon: 101
Czyli odpowiednik naszego rosołu.
Odsłon: 56
Pomysł na żeberka w marynacie świetny na grila, ale również do piekarnika. Za...
Odsłon: 160
Pielmieni robi się tak jak nasze rodzime uszka, ale jest różnica w farszu. Pi...
Odsłon: 377
Dzisiaj gołąbki przygotowane ze względu na gości. Gołąbki z kapusty włoskiej...
Odsłon: 101
Składniki
mrożonka „Mieszanka chińska” (marchew, papryka, por, cebula, pędy bambusa, grzyby moon), pierś kurczaka, opak. makaronu ryżowego, 2 ząbki czosnku, sos sojowy, papryczka chilli, pęczek dymki, sok z cytryny, 3/4 litra oleju, papier ryżowy, sól, pieprz
Przygotuj farsz. Warzywa podsmaż na patelni na 2 łyżkach oleju. Gdy zmiękną, dorzuć pokrojoną pierś kurczaka. Podduś 5 minut, dopraw solą i pieprzem. Dodaj posiekane ząbki czosnku. Dymkę ze szczypiorkiem oraz papryczkę chilli opłucz, posiekaj, dodaj do farszu. Dopraw sokiem z cytryny do smaku i sosem sojowym. Dokładnie wymieszaj.
Makaron ryżowy zalej wrzątkiem, odstaw na 10 minut. (Uwaga! W tym czasie nastaw wodę na makaron do następnego dania i przygotuj ). Gdy makaron będzie miękki, osącz na sitku i pokrój. Dodaj do farszu i smaż jeszcze minutę. Odstaw farsz, by ostygł.
Krążki papieru ryżowego zanurz w ciepłej wodzie. Poczekaj, aż nasiąkną. Rozłóż je na ściereczce (wchłonie nadmiar wody), na połowie każdego krążka ułóż 1,5 łyżki nadzienia. Przykryj brzegiem krążka, następnie zawiń do środka dwa przeciwległe brzegi i całość zwiń. Smaż sajgonki na oleju na złoty kolor (ok. 10 minut). Osącz z tłuszczu na papierowym ręczniku.Źródło: Olivia