Do góry

Przekąski Przepis na:

Sałatka „Gyros”

Sałatka Gyros

Autor:

Przepisów i artykułów: 2 Ocena: 12

Dodano:

Odsłon: 32913

Proponowana sałatka, dzięki temu, że zawiera mięso, jest bardzo sycąca, dzięki czemu nadaje się bardziej jako poobiednia zakąska, niż sałatka do obiadu

Składniki

  • 1 GŁÓWKA KAPUSTY
  • 1 słoik ogórków konserwowych
  • 2 puszki kukurydzy
  • 4 filety z kurczaka
  • 4 cebule (jeżeli ktoś nie lubi zbyt dużo cebuli, to naturalnie można jej użyć mniej)
  • przyprawa GYROS
  • keczup
  • majonez
5-6 os. 60 min średnie przystępne

Przygotowanie

  1. Sposób przyrządzenia Na początek drobno kroimy ogórki, kapustę, cebulę i filety (najlepiej pokroić tak drobno, by nie było kawałków większych od ziaren kukurydzy).

  2. Następnie pokrojone mięso wrzucamy na patelnię z rozgrzanym olejem, sypiemy na nie 2 łyżeczki gyrosu i smażymy (cały czas mieszając), aż do nabrania ładnego, złocistego koloru (kawałeczki mięsa powinny być lekko chrupiące na zewnątrz, i miękkie w środku).

  3. Gdy mięso mamy już usmażone, możemy przystąpić do układania sałatki. Tak tak – układania :) Nie mieszamy ze sobą wszystkich składników, ale układamy je warstwami w nastepującej kolejności (licząc od spodu): mięso keczup ogórki cebula kukurydza majonez keczup kapusta

  4. Sałatkę najlepiej nakładać dwiema łyżkami do sałatek, starając się nabrać jednocześnie wszystkie warstwy (my akurat takowymi łyżkami nie dysponowaliśmy, więc posłużyliśmy się zwykłymi łyżkami)

  5. Sałatka smakuje najlepiej, gdy mięso jest jeszcze ciepłe. Życze smacznego!

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (3)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

tusiek83 06 marca 2012 dla mnie i moich gosci ta sałatka jest pyszna mozna se pozwolic na wiencej przyprawy no ale bez cebuli to musi być niedobra ty natalia a kto taką lubi chyba tylko ty

0 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

natalia2080 07 marca 2011 ja tez lubie to salatke,ale robie ja inaczej i moim zdaniem moja wersja jest smaczniejsza-wersje podana przez ciebie tez jadlam ale dla mnie zadna rewelacja.
ja nie dodaje cebuli,a pokrojone piersi kurczaka posypuja dwoma paczkami przyprawy gyros,wlewam troche oleju i wody-miszam-i do lodowki na cala noc-kurczak przejdzie ta przyprawa.Na drugi dzien kurczaka smaze-a w tym czasie kroje kapuste pekinska(która troszke sole zeby zmiekla),ogórki konserwowe,swieza papryke,dodaje konserwowej kukurydzy-mieszam.gdy kurczak troche ostygnie-dodaje do reszty-mieszam wszystko-dodaje troszke ketchupu i majonez-mieszam i do lodówki.pyszna jest na drugi dzien z chlebkiem pita.kebaby z budki sie umywaja

0 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń