Do góry

Sałatki Przepis na:

Sałatka brokułowa z tuńczykiem

Sałatka brokułowa z tuńczykiem

Autor:

Przepisów i artykułów: 484 Ocena: 3317

Dodano:

Odsłon: 1599

Pyszna i pożywna sałatka z brokułem i tuńczykiem. Do wzbogacenia smaku możemy dodać ser feta i kukurydzę.

Składniki

  • brokuł 1 szt
  • tuńczyk w oleju 1 puszka
  • jajka 2 szt
  • papryka czerwona 0,5 szt
  • papryka żółta 0,5 szt
  • cebula czerwona 0,5 szt
  • sos:
  • olej 2 łyżki
  • koperek suszony 1 łyżeczka
  • sok z cytryny 1 łyżeczka
  • sól do smaku
  • pieprz do smaku
  • cukier do smaku
1-2 os. 30 min łatwe przystępne
Reklama
Reklama

Przygotowanie

  1. Jajka gotujemy na twardo i studzimy. Brokuła dzielimy na różyczki, wrzucamy do osolonej wrzącej wody, gotujemy 3-5 min, odsączamy i studzimy. Tuńczyka odsączamy z zalewy.
    Na półmisku układamy różyczki brokuła, na nim kawałki tuńczyka, pokrojone w dużą kostkę jajka i pokrojone w drobną kostkę papryki. Na wierzchu układamy pokrojone piórka cebuli /możemy ją przelać na sitku wrzątkiem - będzie miała łagodniejszy smak/.
    Olej /może być smakowy np. paprykowy lub czosnkowy/ mieszamy z koperkiem /w sezonie możemy użyć świeżego/, sokiem z cytryny, doprawiamy cukrem, solą i pieprzem i dokładnie mieszamy. Przygotowanym sosem polewamy sałatkę.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (1)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

Nevermore 05 grudnia 2017 Super sałatka :)
Teraz mogę iść już spokojnie spać xD

0 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń