Do góry

Desery Przepis na:

Sałatka hiszpańska z krewetkami

Sałatka hiszpańska z krewetkami

Autor:

Przepisów i artykułów: 787 Ocena: 6687

Dodano:

Odsłon: 3

Przepis wart wypróbowania: "Sałatka hiszpańska z krewetkami"

Składniki

  • 16 mrożonych krewetek bez pancerzyków i głów
  • 1
  • 2 kg ziemniaków
  • 1 czerwona papryka
  • 1 żółta papryka
  • sól
  • po 3-4 gałązki bazylii
  • tymianku i oregano
  • 4 ząbki czosnku
  • 20 dag majonezu
  • 20 dag gęstego jogurtu naturalnego
  • pieprz
  • 2 łyżki soku cytrynowego
  • 2 łyżki oleju
  • pół pęczka rukoli
3-4 os. > 60 min łatwe przystępne
Reklama
Reklama

Przygotowanie

  1. CZAS PRZYGOTOWANIA: około 75 minut

  2. Ziemniaki obrać, gotować 20 minut w posolonej wodzie, wystudzić. Krewetki rozmrozić. Papryki pokroić w ósemki, ułożyć na blasze. Wstawić do rozgrzanego piekarnika ustawionego na funkcję grillowanie. Piec ok. 10 minut. Gdy skórka zrobi się lekko brązowa, wyjąć, przykryć ściereczką i zostawić do wystudzenia.

  3. Zioła drobno pokroić. Czosnek obrać, 2 ząbki posiekać. Majonez wymieszać z jogurtem, przyprawić solą, pieprzem i sokiem z cytryny. Dodać posiekany czosnek i zioła.

  4. Paprykę obrać ze skórki, pokroić na kawałeczki. Krewetki naciąć wzdłuż, wyjąć wnętrzności. Opłukać, osuszyć, posypać solą i pieprzem. Czosnek pokroić w plasterki. Na patelni rozgrzać olej. Wrzucić krewetki i plasterki czosnku. Smażyć 3-4 minuty.

  5. Rukolę porwać na kawałeczki. Ziemniaki pociąć na cząstki. Wymieszać z papryką, rukolą i sosem majonezowo-jogurtowym. Krewetki nabić na wykałaczki. Podawać z sałatką ziemniaczaną.

    Źródło: Życie na gorąco

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń