Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Przepis wart wypróbowania: "Sałatka hiszpańska z krewetkami"
Składniki
CZAS PRZYGOTOWANIA: około 75 minut
Ziemniaki obrać, gotować 20 minut w posolonej wodzie, wystudzić. Krewetki rozmrozić. Papryki pokroić w ósemki, ułożyć na blasze. Wstawić do rozgrzanego piekarnika ustawionego na funkcję grillowanie. Piec ok. 10 minut. Gdy skórka zrobi się lekko brązowa, wyjąć, przykryć ściereczką i zostawić do wystudzenia.
Zioła drobno pokroić. Czosnek obrać, 2 ząbki posiekać. Majonez wymieszać z jogurtem, przyprawić solą, pieprzem i sokiem z cytryny. Dodać posiekany czosnek i zioła.
Paprykę obrać ze skórki, pokroić na kawałeczki. Krewetki naciąć wzdłuż, wyjąć wnętrzności. Opłukać, osuszyć, posypać solą i pieprzem. Czosnek pokroić w plasterki. Na patelni rozgrzać olej. Wrzucić krewetki i plasterki czosnku. Smażyć 3-4 minuty.
Rukolę porwać na kawałeczki. Ziemniaki pociąć na cząstki. Wymieszać z papryką, rukolą i sosem majonezowo-jogurtowym. Krewetki nabić na wykałaczki. Podawać z sałatką ziemniaczaną.Źródło: Życie na gorąco