Do góry

Sałatki Przepis na:

Sałatka kalafiorowa z ogórkiem

Sałatka kalafiorowa z ogórkiem

Autor:

Przepisów i artykułów: 471 Ocena: 14016

Dodano:

Odsłon: 1606

Przepyszne chrupiące warzywa połączone idealnym sosem jogurtowo czosnkowym, czy można chcieć czegoś więcej? Sałatka idealnie komponuje się z grillowanym jaki pieczonym mięsem. Przepis zaczerpnęłam od Nemezji.

Składniki

  • 1/2 dużego kalafiora lub 1 mały
  • 2 ogórki gruntowe
  • 1/2 szklanki jogurtu naturalnego typu greckiego
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 łyżeczka oleju lub oliwy z oliwek
  • pieprz i sól
  • szczypta cukru
  • 2 łyżki posiekanego koperku
3-4 os. 30 min łatwe tanie

Przygotowanie

  1. Kalafior dzielimy na różyczki. Gotujemy wodę z 1 płaską łyżeczką cukru i 1 płaską łyżeczką soli. Do gotującej się wody wrzucamy kalafiora i gotujemy tak około 5-8 minut. Odcedzamy, przelewamy zimna woda i odstawiamy do całkowitego wystygnięcia.

  2. Czosnek przepuszczamy przez praskę i zalewamy olejem. Tak przygotowany czosnek dodajemy do jogurtu i dokładnie mieszamy doprawiając go solą, pieprzem oraz cukrem.

  3. Ostudzony kalafior dzielimy na mniejsze różyczki i dodajemy do niego pokrojonego w pół plasterki ogórka oraz poszatkowany koperek.

  4. Do warzyw dodajemy wcześniej przygotowany sos czosnkowy i wszystko ze sobą łączymy.

  5. Sałatkę podajemy zaraz po przygotowaniu. Smacznego !!!

  6. ;-D

  7. ;-)))

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (24)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń