Do góry

Przetwory Przepis na:

Sałatka ogórkowa z kolendrą

Sałatka ogórkowa z kolendrą

Autor:

Przepisów i artykułów: 355 Ocena: 1854

Dodano:

Odsłon: 1914

Uwielbiam zapach i smak kolendry - zarówno natki jak i ziaren. Dlatego właśnie ta sałatka ogórkowa od kilku lat jest w mojej spiżarni na pierwszym miejscu:) Polecam wszystkim kolendro maniakom:)

Składniki

  • ogórki 2 kg
  • papryka 2 szt
  • cebula 1 szt duża
  • marchew 1 szt duża
  • solanka:
  • woda 4,5 szklanki
  • sól 0,5 szklanki
  • zalewa:
  • woda 4 szklanki
  • ocet 10% 1 szklanka
  • cukier 3/4 szklanki
  • kolendra /ziarna/ 1 łyżka
  • gorczyca 0,5 łyżeczki
  • ziele angielskie 5 szt
1-2 os. 30 min łatwe przystępne

Przygotowanie

  1. Marchew obieramy i kroimy w cienkie plasterki. Ogórki dokładnie myjemy, osuszamy i kroimy w grubsze plastry. Cebulę kroimy w kostkę lub pół plasterki. Paprykę kroimy w kostkę.
    Wszystkie warzywa przekładamy do miski. Wodę przegotowaną /ale przestygniętą/ mieszamy z solą i solanką zalewamy warzywa.Mieszamy i odstawiamy na 2 godz.
    Następnie warzywa odsączamy i przekładamy do słoików lekko dociskając.
    Z wody, octu, cukru, kolendry, ziela angielskiego i gorczycy gotujemy zalewę i gorącą napełniamy słoiki z sałatką. Zakręcamy i pasteryzujemy 12-15 min.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń