Do góry

Przetwory Przepis na:

Sałatka ogórkowo-marchwiowa na zimę

Sałatka ogórkowo-marchwiowa na zimę

Autor:

Przepisów i artykułów: 307 Ocena: 1500

Dodano:

Odsłon: 4963

Prosta w przygotowaniu sałatka, która idealnie pasuje do obiadu oraz kanapek. Do jej przygotowania wykorzystywane są tanie warzywa więc naprawdę warto ją zrobić.

Składniki

  • ogórki 4 kg
  • marchew 1 kg
  • cebula 0,5 kg
  • czosnek 8 ząbków
  • natka pietruszki 1 pęczek
  • zalewa:
  • olej 1 szklanka
  • cukier 1 szklanka
  • ocet 10% 1 szklanka
  • sól 2 łyżki
  • pieprz mielony 1 płaska łyżeczka
3-4 os. 30 min łatwe tanie

Przygotowanie

  1. Ogórki myjemy i kroimy w plasterki. Marchew ścieramy na tarce o dużych oczkach lub na cienkie plasterki. Cebulę kroimy w kosteczkę lub cienkie pół plasterki. Czosnek drobno siekamy. Natkę pietruszki również drobno kroimy. Wszystkie składniki przekładamy do dużego garnka.
    Ocet, olej, cukier, sól i pieprz mieszamy tak by przyprawy się rozpuściły i dodajemy do garnka z warzywami. Mieszając zagotowujemy i nie przerywając mieszania gotujemy na małym ogniu 10 min.
    Sałatkę wraz z sokiem przekładamy do słoików lekko dociskając, zakręcamy i pasteryzujemy 10 min.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (3)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń