Do góry

Przetwory Przepis na:

Sałatka ogórkowo-pomidorowa na zimę

Sałatka ogórkowo-pomidorowa na zimę

Autor:

Przepisów i artykułów: 218 Ocena: 1033

Dodano:

Odsłon: 4685

Prosta w przygotowaniu sałatka warzywna warstwowa na zimę.

Składniki

  • ogórki 1 kg
  • pomidory 75 dag
  • cebula 3 szt
  • do każdego słoika:
  • gorczyca 0,5 łyżeczki
  • ziele angielskie 3 ziarna
  • pieprz ziarnisty 3 ziarna
  • zalewa:
  • woda 0,75 szklanki
  • ocet 10% 0,25 szklanki
  • sól 1 kopiasta łyżka
3-4 os. 30 min łatwe przystępne

Przygotowanie

  1. Ogórki i dojrzałe ale twarde pomidory /ze skórką !/ kroimy w plastry. Cebulę kroimy w piórka.
    Do słoika kładziemy warstwami ogórki, pomidory, cebulę przesypując przyprawami: zielem angielskim, pieprzem i gorczycą.
    Wodę zagotowujemy z solą i octem i lekko przestygniętą zalewę wlewamy do słoików do wysokości 3/4 słoika.
    Słoiki zakręcamy i pasteryzujemy 15 min.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (2)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń