Do góry

Przekąski Przepis na:

Sałatka Ryżyk (Biavetta)

Sałatka Ryżyk (Biavetta)

Autor: Homer

Przepisów i artykułów: 13 Ocena: 174

Dodano: 06.01.2011

Odsłon: 25588

Z bułgarską nutka :)

Składniki

> 6 os. 30 min średnie przystępne

Przygotowanie

  1. Makaron ryzyk (biavetta) gotujemy w osolonej wodzie wg zaleceń producenta. Po ugotowaniu przepłukujemy na sitku zimną wodą.

  2. Udziec z indyka (może być w zastępstwie pierś z kurczaka, ale udziec nie jest tak suchy i co ważne jest tańszy:)) kroimy w kostkę i podsmażamy na rozgrzanej patelni z oliwą. Pod koniec smażenia dodajemy sporą ilość zielonej czubrycy. Doprawiamy jeszcze pieprzem. Jeśli dla kogoś jest zbyt mało słone, można doprawić solą. Ale czubryca ma już w sobie sól. Doprawione mięso chłodzimy.

  3. Pieczarki marynowane odcedzam i kroimy w cienkie plasterki. Ogórki kiszone i uprzednio oczyszczoną z gniazd nasiennych zieloną paprykę kroimy w kostkę. Do tak posiekanych składników dodajemy puszkę kukurydzy.

  4. Sporządzamy sos: 310 majonezu (objętość mówi o konkretnym producencie:)) i jogurt naturalny mieszamy ze sobą. Dodajemy przeciśnięty przez praskę ząbek czosnku. Dodajemy jeszcze łyżkę czubrycy. Jeśli chcemy mieć więcej sosu, odpowiednio w proporcjach mieszamy jogurt i majonez.

  5. Wszystkie składniki mieszamy ze sobą i ewentualnie doprawiam jeszcze czubrycą, solą i pieprzem wg uznania. Wstawiamy na kilka godzin do lodówki (najlepiej zrobić sałatkę wieczorem, żeby wszystkie składniki przegryzły się w czasie min. 12 godzin).

  6. Sałatka świetnie nadaje się na większą imprezę :) SMACZNEGO!

  7. *Czubryca zielona jest to mieszanka przypraw (czosnek, papryka, pietruszka, seler i sól) stworzona na bazie czubrycy właściwej czyli cząbru górskiego. Polska wersja jako bazę stosuje cząber ogrodowy. Ale ta wersja mimo, iż nieoryginalna, też dobra. Producenci i tak zawsze zapewniają, że czubryca pochodzi z Bułgarii i ma w sobie wyłącznie cząber górski. A nie zawsze tak jest :)

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (3)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

Homer 09 stycznia 2011 Czubryca zielona czytaj pkt 7:)
Polecam zakup na Starym Kleparzu w Krakowie (bo widzę, że jesteś z Krakowa). Stoi pan z przyprawami z całego świata-coś doradzi, pomoże i poleci. Duże porcje za niewielką cenę(np. bazylia, oregano, zioła prowansalskie etc. 50g za 4zł). A jakość sklepowych od nich odbiega znacznie (nie są "zmielone"). Cena taka niska, bo nie płacimy za opakowanie, tylko za przyprawę. Pozdrawiam

10 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

wiola1100 08 stycznia 2011 sałatka zapowiada się pysznie mam tylko jedno pytanko co to jest czubryca zielona ,pozdrawiam

0 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń