Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Sprawdzony przepis na "Sałatka śledziowa z buraczkami i groszkiem"
Rabarbar dobrze sprawdza się w plackach. Polecam.
Odsłon: 1068
To jest sposób,w jaki przygotowuję wywar do zup z wszelkich pieczonych mięs....
Odsłon: 58
Solanka bez saletry II jest ulepszoną wersją pierwszej, a boczek pieczony wys...
Odsłon: 138
Rabarbar dobrze sprawdza się w plackach. Polecam.
Odsłon: 1068
To jest sposób,w jaki przygotowuję wywar do zup z wszelkich pieczonych mięs....
Odsłon: 58
Solanka bez saletry II jest ulepszoną wersją pierwszej, a boczek pieczony wys...
Odsłon: 138
Składniki
Filety śledziowe włóż do miseczki. Dodaj listki laurowe oraz ziarenka ziela angielskiego i goździki. Zalej wodą. Mocz 3–4 godziny. W tym czasie kilka razy zmieniaj wodę. Uważaj, by przy zmienianiu wody nie wyrzucić przypraw.
Buraki wyszoruj, zalej w ganku wodą. Ugotuj do miękkości. Potem odcedź, przestudź, polewając zimną wodą i obierz. Odłóż do wystudzenia. Ziemniaki obierz, gotuj 20 minut w posolonej wodzie, odcedź i wystudź. Groszek przełóż na sitko, poczekaj, aż ocieknie.
Jajka ugotuj na twardo. Wyjmij, przestudź, polewając zimną wodą, obierz ze skorupki, pokrój na ósemki. 2-3 cząstki jajka odłóż do dekoracji, resztę posiekaj. Ziemniaki i buraczki pokrój w kostkę.
Wymoczone filety potnij na kawałeczki. Jabłka umyj, oczyść, miąższ razem ze skórką pokrój w kostkę, natychmiast skrop sokiem z cytryny, aby nie ściemniały. Wymieszaj z ziemniakami, buraczkami i groszkiem. Dopraw solą, pieprzem i szczyptą cukru. Polej olejem, przemieszaj. Na wierzchu połóż śledziowe kąski oraz odłożone cząstki jajka. Udekoruj natką i kawałkami skórki cytrynowej.
W salaterce wymieszaj śledzie z fasolą, jabłkami, korniszonami, grzybkami oraz jajkami. Majonez połącz z kwaśną śmietaną (ew. gęstym jogurtem naturalnym). Domieszaj skórkę cytrynową. Sos przypraw do smaku solą, pierzem i szczyptą cukru.
Polej nim w salaterce. Dobrze wymieszaj. Przed podaniem sałatkę udekoruj odłożonymi wcześniej plasterkami jajka, listkami natki oraz ziarenkami czerwonego pieprzu.Źródło: Tina